Június végéig megkapják a kártérítést a devecseri gazdák

A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában elvesztett, be nem takarított terményekben keletkezett káraik megtérítésére várnak a devecseri gazdák; Szabó Csaba miniszteri megbízott szerint június végéig minden jogos kárigényt megtérítenek.

MNO
2011. 06. 01. 9:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kises János gazda az MTI-nek elmondta: a termelőknek tartott októberi fórumon jelentették be, hogy az állam megtéríti – a károkozó helyett – a mezőgazdasági terményekben keletkezett károkat. A jövedelempótló támogatást – amelyet a káreseménytől függetlenül vehettek igénybe gazdánként legfeljebb 4 millió forint értékben – megkapták. Elmondta, hogy a be nem takarított terményekben keletkezett kára hetvenhektáros területen 46,4 millió forintot tesz ki, a bejelentett kárigények kifizetéséről nem tudnak semmit.

Több termelővel közösen levelet írtak a belügyminiszternek, a vidékfejlesztési miniszternek, a Magosz elnökének és a megyei védelmi bizottság elnökének. Kises János szerint a legnagyobb problémát most az okozza, hogy az állattartó telepén 600 szarvasmarhát kellene takarmánnyal ellátnia, amit eddig a 70 hektáros földjén termelt meg, a hiányzó kártérítés csődközeli állapotot okoz a gazdaságokban – mondta.

Tornai Tamás vállalkozó elmondta, hogy a katasztrófában elpusztult termények pótlására a tavaly november 4-én hozott kormányhatározatban beígért támogatást várják. Ez a kormányhatározat azonnali intézkedést írt elő a vidékfejlesztési miniszternek, de azóta nem történt semmi – mondta Tornai Tamás. Hozzátette: az állatállomány takarmányellátásának megoldása egyre égetőbb, a Torna-patak partján lévő értékes földterületeket öntötte el a vörösiszap, s a korábban betakarított takarmányt a gazdák már feletették az állatokkal. Az elöntött mezőgazdasági területein a gépekben, berendezésekben keletkezett kára 80 millió forint, ebből a be nem takarított termények 45 millió forintot tesznek ki.

Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a kormányhatározatban szereplő június 30-i határidőig minden jogos kárigényt megtérít az állam, jelenleg még tart a bejelentett mezőgazdasági károk összesítése és ellenőrzése. A kormányhatározat szerint az állatállományban, a terményekben és a konyhakertekben keletkezett károkat is megtérítik. Hozzátette: az elöntött külterületek mentesítésével mezőgazdasági művelésre alkalmas földterületet kapnak vissza a gazdák, jelenleg 130 hektáron talajjavítást végeznek. Azt a térségre vonatkozó – jelenleg kidolgozás alatt álló – átfogó fejlesztési stratégia határozza majd meg, hogy mit lehet termelni a földeken – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.