Június végén hazánkba is ellátogat Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök júniusban látogatást tesz Lengyelországban és több más európai országban, köztük Magyarországon, azzal a céllal, hogy rábeszélje partnereit, álljanak ellen az ENSZ-ben a független palesztin állam elismertetését célzó próbálkozásnak – jelentette a PAP lengyel hírügynökség.

MNO
2011. 06. 10. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírszolgálati iroda lengyel és izraeli diplomáciai forrásokból nem hivatalosan arról értesült, Tel-Aviv arra számít, hogy Netanjahu európai körútja során a palesztin kérdésre vonatkozó izraeli álláspont erős támogatásra talál. Vasárnap és hétfőn az izraeli miniszterelnök Olaszországba látogat, ahol olasz–izraeli kormányülést tartanak. Silvio Berlusconi olasz kormányfő nemrég kijelentette, hogy országa nem támogatja az ENSZ fórumán a független Palesztina elismertetését célzó próbálkozást, ha ezt előzőleg nem egyeztették Izraellel.

Berlusconi Rómából Bulgáriába, majd Romániába utazik tovább, aztán Lengyelország és Magyarország következik. Varsóban június 22-én vagy 23-án tartózkodik majd, röviddel azelőtt, hogy Lengyelország átveszi az Európai Unió elnöki tisztségét.

Lengyelország és Magyarország 16 másik országgal együtt 2009-ben nem szavazta meg a Goldstone-jelentést elfogadó ENSZ-határozatot. A jelentés abban marasztalja el Izraelt, hogy háborús bűnöket követett el a 2008–2009 fordulóján végrehajtott gázai övezeti hadművelet során. Bulgária és Románia tartózkodott a szavazásnál.

Szeptemberben várhatóan az ENSZ közgyűlése elé kerül a független palesztin állam elismerését kérő palesztin javaslat. A Palesztin Hatóság azzal indokolta a lépést, hogy Izrael akadályozza a tárgyalásokat, amelyek izraeli–palesztin párbeszéd útján vezethetnének el a független palesztin állam létrehozásához.

Az izraeli kormány attól tart, hogy a palesztinok maguk mögé állítják az ENSZ-ben a közgyűlés döntő többségét. Ehud Barak miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter nemrég azt mondta, hogy ha ez bekövetkezik, országát „diplomáciai cunami” fenyegeti. Az izraeli média már ma is naponta tele van azokkal a hírekkel, hogy mélyül Izrael elszigetelődése és legitimációjának megkérdőjelezése.

Netanjahu kormánya mindent megtesz, hogy csillapítsa a közeledő hullámot. Mozgósítja szövetségeseit abban a reményben, hogy az ENSZ közgyűlésében sikerül létrehoznia 60 demokratikus állam részvételével a „kritikus kisebbséget”, amely csökkentené a Palesztina függetlenségét támogató határozat erkölcsi súlyát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.