„Kadhafinak nincs más választása, minthogy távozzon Líbiából”

Törökország garanciát ajánlott fel a kormányellenes lázadás és NATO-csapások által szorongatott Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőnek arra az esetre, ha elhagyja hazáját, de mindeddig nem kapott választ – közölte Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

MNO
2011. 06. 11. 8:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus az NTV török tévécsatornának nyilatkozva pénteken nem részletezte, Ankara pontosan mikor és milyen garanciát ajánlott fel a több mint negyven éve hatalmon lévő Kadhafinak, csak annyit mondott, hogy egy küldött útján ismertette javaslatát. Kadhafi korábban fogadkozott, hogy a végsőkig kitart, nem hagyja el az észak-afrikai arab országot.

Erdogan mindazonáltal úgy vélte, Kadhafinak nincs más választása, minthogy távozzon Líbiából. Ankara azt ajánlotta a líbiai vezetőnek, hogy segít neki távozni bárhova, ahova csak akar. A török kormányfő szerint országa a választ – amint kap ilyet – megvitatja majd szövetségeseivel.

Törökország a NATO egyetlen muzulmán tagországa és a térségbeli politika fontos alakítója. Ankara először bírálta az előbb egy nyugati katonai koalíció által az ENSZ felhatalmazásával a líbiai légtérzárlat és fegyverembargó betartására, valamint a polgári lakosság elleni támadások megakadályozására indított légicsapásokat, amelyek összehangolását március végén átvette a NATO.

A líbiai összecsapások folytatódásával azonban lépésről lépésre keményebbé vált a Líbiával kapcsolatos török álláspont. Ankara előbb a színfalak mögött kérte Kadhafit távozásra, majd Erdogan május elején nyilvánosan is erre szólította fel a líbiai vezetőt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.