Károly-díjat kapott Trichet

Az euró megmentése érdekében tett erőfeszítéseiért Európa egyik legtekintélyesebb nemzetközi kitüntetésében, a Károly-díjban részesült csütörtökön a németországi Aachenben Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke.

MNO
2011. 06. 02. 11:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A díjról döntő testület indoklásában úgy ítélte meg, hogy Trichet nehéz időkben rendkívül nagy szolgálatot tett a közös európai pénz, illetve a valutaunió stabilitásának megőrzése érdekében. Jean-Claude Trichet a francia jegybank éléről 2003 novemberében került az Európai Központi Bank elnöki székébe. Az intézményt a nemzetközi pénzügyi válság, illetve több euróövezeti tagállam adósságválsága közepette is általános megelégedésre vezette. Hivataláról október végén köszön le, és helyét az olasz Mario Draghinak adja át. A díjátadó ünnepségen a laudációt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke tartja.

Az euró már másodszor volt az aacheni díjátadó ünnepség főszereplője. 2002-ben ugyanis magát az európai közös valutát tüntették ki, ami egyben az euró bevezetéséért tett uniós erőfeszítések elismerését jelentette. Most pedig – mint az indoklás rámutatott – azt a személyt kívánták elismerésben részesíteni, aki éveken keresztül a legelkötelezettebben állt ki az euró stabilitása érdekében. A testület a díj egyik korábbi kitüntetettjét, Angela Merkel német kancellárt idézte. A kancellár egy évvel ezelőtt – éppen Aachenben – arra figyelmeztetett, hogy az euró kudarca Európa kudarcát jelentené. A bizottság úgy ítélte meg: nem utolsósorban Trichet-nek köszönhető az, hogy az euró sikertörténet. A valutaunió és az Európai Központi Bank nélkül a pénzügyi válság hatásai jóval drámaibbak lettek volna.

A német város által adományozott kitüntetést 1950 óta ítélik oda az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személynek vagy intézménynek. A Nagy Károly frank uralkodóról elnevezett díjat minden évben Krisztus mennybemenetelének napján (a húsvétvasárnap utáni 40. napon) adják át Aachenben. A kitüntetéssel az európai változások előmozdításában, továbbá a tartós európai békerendszer megteremtéséért és az emberi jogok megvalósításáért kifejtett erőfeszítésekkel szerzett érdemeket ismerik el.

Az elmúlt évek kitüntetettjei között volt többek között Václav Havel egykori cseh államfő, Jacques Delors, az Európai Közösségek Bizottságának korábbi elnöke, Tony Blair volt brit miniszterelnök, Bill Clinton korábbi amerikai elnök, valamint Helmut Kohl egykori és Angela Merkel jelenlegi német kancellár. 2004-ben a díjat az egykori lengyel pápa, II. János Pál, tavaly pedig Donald Tusk lengyel kormányfő kapta. A díjnak két magyar kitüntetettje is volt: 1990-ben Horn Gyula volt külügyminiszter és kormányfő, 2001-ben pedig Konrád György író.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.