Katonai képzést kapnak a diákok

A katonai pálya népszerűsítése, valamint a honvédség és a helyi közösség kapcsolatának erősítése a célja annak a képzési programnak, amely szeptemberben indul hódmezővásárhelyi általános iskolások és középiskolások számára – közölte Böröndi Gábor dandártábornok pénteken az alföldi városban.

MNO
2011. 06. 03. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az általános iskolák 7–8. osztályos diákjai a Zrínyi Miklós-laktanyában rendezett szakkörökön ismerhetik meg a honvédség működését, a katonák napi munkáját és a missziós tevékenységet – mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) 5. Bocskai István Lövészdandárjának parancsnoka az oktatási programról tartott sajtótájékoztatón. „A laktanya kapuját kinyitva” Magyarország egyik legnagyobb katonai alakulata így a térségben élőkhöz is közelebb kerül majd – tette hozzá a főtiszt.

Kovács József ezredes, a hódmezővásárhelyi helyőrség parancsnoka elmondta, hogy részben tanári végzettségű tisztekből oktatócsoportot alakítanak ki, ők tartják majd a foglalkozásokat az általános iskolásoknak és a középiskolásoknak. A katonai alapismeretek szabadon választható érettségi tantárgy. Szeptembertől a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképzőközpont műszaki szakterületen működő Gregus Máté tagintézményének erre jelentkező 11. évfolyamos diákjai számára indul el a tantárgy oktatása.

A tanulók az elméleti képzés mellett a katonaélet érdekes és színes részét bemutató gyakorlati foglalkozásokon, technikai, harcászati és fegyverzetbemutatókon, alaki foglalkozásokon vehetnek részt, s elsajátíthatják a közelharc alapjait is. A diákok az órákon azt is megtanulják, hogyan dolgozhatnak fegyelmezetten csapatban. A katonai alapismeretekből érettségizett diákok, ha tanulmányaikat tiszthelyettesképzőn vagy a katonai felsőoktatásban folytatják, a felvételi eljárás során pluszpontokat kapnak – tudatta az ezredes.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.