Kedden fél ötkor helyezik örök nyugalomra Mádl Ferencet

Június 7-én, kedden 16 óra 30 perckor helyezik örök nyugalomra Mádl Ferenc volt köztársasági elnököt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Állami temetésére katonai tiszteletadás mellett, a katolikus egyház szertartása szerint kerül sor – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/787230" target="_blank">• Elhunyt Mádl Ferenc</a></strong>

MNO
2011. 06. 02. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mádl Ferenc temetése június 7-én, kedden 16 óra 30 perckor lesz a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 28-as számú parcellájában. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság szerdai ülésén a parcella 1. sorának 40. sírhelyét a Nemzeti Sírkert részének nyilvánította, egyúttal a temetés napján fekete zászló kihelyezésére kérte fel a közintézményeket.

A katonai tiszteletadás mellett, a katolikus egyház szertartása szerint zajló állami temetésre a hozzátartozók, az állami és külföldi protokollvendégek mellett minden gyászolót várnak. A család kívánsága, hogy a búcsúztatáson megjelentek tekintsenek el a temetés utáni részvétnyilvánítástól, és a virágra, koszorúra szánt összeget – lehetőség szerint – a kis falvakból származó, tehetséges tanulókat segítő Istenadta Tehetség Alapítvány támogatására kérik felajánlani.

A temetésen búcsúztató beszédet mond Schmitt Pál köztársasági elnök, Granasztói György történész és Király Miklós, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. A római katolikus szertartáson liturgiai szolgálatot teljesít Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság perjele, valamint Frajka Félix ferences szerzetes és Jelenits István piarista szerzetes. A szertartáson közreműködik az ELTE Bartók Kórus és Zenekar, a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara, valamint a Magyar Honvédség Díszzászlóalja.

A szertartást követően este 20 órakor a Szent István-bazilikában engesztelő szentmisét celebrál Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek. A szentmisét a bazilika előtti téren kivetítőkön is lehet követni. A temetést a Magyar Televízió élőben közvetíti. A szertartás és az esti engesztelő szentmise a család kérésére ugyanakkor nem sajtónyilvános.

Mádl Ferenc volt köztársasági elnök temetése és gyászmiséje miatt módosították az Országgyűlés jövő keddre tervezett napirendjét is.

Mádl Ferenc akadémikus, aki 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke, május 29-én, életének 81. évében hunyt el.

(MNO/ MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.