Kétezer program várja a látogatókat

Az ország 277 múzeumában és kiállítóhelyén kétezer program várja a látogatókat az idei, kilencedik múzeumok éjszakáján, amelyet rendhagyó módon két napon, vidéken június 18-án, Budapesten június 24-én rendeznek meg.

MNO
2011. 06. 14. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedülálló lehetőség, hogy az érdeklődők ne kényszerüljenek választásra a vidéki és a fővárosi programok között – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a múzeumok éjszakája osztott rendezésének előnyeire a keddi gödöllői sajtótájékoztatón.

Mint Szőcs Géza az MTI-nek elmondta, a kulturális kormányzat az idei tapasztalatok értékelése után dönt arról, 2012-ben is külön rendezzék-e vidéken és Budapesten a múzeumok éjszakája programjait.

A NEFMI államtitkára felidézte: a Szent Iván-éjhez, az év leghosszabb éjszakájához igazodó múzeumi rendezvénysorozat ötlete 1997-ben Berlinben született, majd Magyarországon először 2003-ban rendezték meg, mára azonban a lakosságszámhoz viszonyítva a magyar fővárosban arányosan magasabb a múzeumok éjszakájának látogatottsága.

A kulturális kormányzat 20 milliós és a Nemzeti Kulturális Alap 3,2 millió forintos támogatásából a IX. Múzeumok éjszakáján a szervezők hozzávetőleg 480 ezer látogatóra számítanak.

A közmédia első múzeumának megalakulását jelentette be a sajtótájékoztatón Cserháti Ágnes, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szóvivője: a Pollack Mihály téri Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum június 24-én 17.30-kor nyitja meg kapuit. A nyilvános megnyitó előtt, majd után a Pollack Mihály téren egész nap élő Kívánságkosár, számos játék és egyéb meglepetésprogram várja az érdeklődőket.

Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy látogathatóvá válik a palota kertje alatt található második világháborús bunker. Az úgynevezett Horthy-bunker a múzeumok éjszakáján ingyen kereshető fel.

Számos technikai újdonságról számolt be a múzeumok éjszakája főszponzora, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója. Beck György elmondta, hogy a telekommunikációs vállalat négy fővárosi és négy vidéki helyszínen (Győrben, Kecskeméten, Miskolcon és Pécsett) intelligens infópontokat helyez ki, amelyek segítségével a látogatók részletesen tájékozódhatnak a múzeumok éjszakája rendezvényeiről, sőt, az arcfelismerő funkció segítségével személyre szabott programajánlatokat is kaphatnak.

Az okostelefonok tulajdonosai ingyenesen letölthető múzeumok éjszakája-alkalmazás révén igazodhatnak el a gazdag kulturális kínálatban, míg a vállalat előfizetői számos múzeumban az infoguide szolgáltatást is térítésmentesen vehetik majd igénybe.

Mint Szőcs Géza az MTI kérdésére közölte: a tárcánál folyik a múzeumok őszi éjszakája tervezése, és ha az eddigieknél szerényebb keretek között is, de a programsorozat megvalósulására jó esély látszik. A múzeumok éjszakája részletes programját a www.muzeumokejszakaja.hu találják meg az érdeklődők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.