Kétnapos látogatást tesz Schmitt Rómában

Giorgio Napolitano olasz államfő meghívására Schmitt Pál köztársasági elnök kétnapos római látogatás keretében csütörtökön részt vesz az Olasz Köztársaság nemzeti ünnepén, s ezzel párhuzamosan Rómában tárgyal Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.

MNO
2011. 06. 01. 20:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén 65 éves Olasz Köztársaság születésnapját ünneplő, június 2-i nemzeti ünnep egybeesik Olaszország egységének 150. évfordulójával. Az évforduló alkalmából több mint nyolcvan magas szintű delegáció érkezett Rómába, mellettük tizenhét szövetséges állam vezérkari küldöttségével is jelen lesz. Az Egyesült Államokat Joe Biden amerikai alelnök képviseli.

Az olasz fővárosban a legmagasabb fokú biztonsági készültség lépett életbe, 2500 rendőr és biztonsági ember felügyeli a küldöttségek útvonalát, mesterlövészekkel a háztetőkön, Róma légterét lezárták. Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtök délelőtt meghívójával, Napolitanóval és a többi vendég államfővel részt vesz a Róma városközpontjában, a Forum Romanum és a császárfórumok között húzódó Foro Italico sugárúton rendezett katonai díszszemlén.

A Colosseum és a Capitolium dombja közötti útvonalon az olasz fegyveres erők, rendőrség, tűzoltóság, polgári védelem, vöröskereszt egységei vonulnak fel az ENSZ, a NATO és az EU katonai delegációival együtt. Az idén történelmi egyenruhákkal és történelmi olasz zászlókkal elevenítik fel Itália 150 éves történelmét. A június 2-i nemzeti ünnep az 1946-ban ezen a napon tartott népszavazásra emlékezik, amikor Olaszország a monarchiával szemben a köztársaságot választotta. Katonai díszszemlét ezen a napon először 1948-ban tartottak, majd anyagi okok miatt felfüggesztették a parádét, amelynek hagyományát 2001-ben Carlo Azeglio Ciampi államfő keltette életre.

A díszszemlén – most először – részt vesz a magyar katonai kultúra megjelenítéséért felelős, állami reprezentációs feladatokat ellátó szervezet (MH Támogató Dandár) is: a tizenöt fős magyar szakasz felvonultatja a magyar nemzeti zászlót. Schmitt Pál a csütörtöki díszszemle után részt vesz a római Quirinale-palotában adott ünnepi Vivaldi-koncerten és az ezt követő díszvacsorán.

Pénteken a magyar államfő a római NATO Defence College-ben, a NATO Védelmi Akadémián angol nyelvű előadást tart. Itt találkozik a Rómában és Nápolyban szolgálatot teljesítő magyar katonákkal is. Ezzel párhuzamosan tárgyal Rómában Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök. Az olasz vezérkarnál szerdán megtartott kétoldalú megbeszélésein egyebek között „a többnemzetiségű szárazföldi kötelék (Multinational Task Force – MLF) átalakítása, a célirányos kiképzési együttműködési törekvések közös értelmezése, az MLF bázisán megalakítandó uniós harccsoport felkészítése, a közös összhaderőnemi szintű tisztképzés újbóli beindítása volt a téma” – mondta el az MTI-nek Szép László ezredes, a magyar vezérkar összekötő tisztje az olasz védelmi tárca vezérkaránál. Benkő Tibor a csütörtöki díszszemlét követően, pénteken folytatja tárgyalásait.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.