Ki kell jutni a világbajnokságra

A cél egyértelmű Vanyus Attila, a magyar szövetség alelnöke szerint: a női kézilabda-válogatott jusson tovább a németek elleni világbajnoki selejtezőn.

MNO
2011. 06. 02. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az elnökség elvárása nyilvánvaló: ott kell lenni a decemberi brazíliai vb-n, és így megmarad az olimpiai kijutás lehetősége” – tette hozzá a sportvezető a vasárnap kezdődő párharcot felvezető csütörtöki, Tatán tartott sajtótájékoztatón.

Mátéfi Eszter szövetségi kapitány kiemelte: a felkészülést sérülések is hátráltatták – igaz, mindenki teljes intenzitással edzhet –, ezért nem most, hanem csak pénteken jelöli ki azt a két játékost, aki itthon marad a 18-as keretből, és ők majd a jövő heti, győri visszavágó előtt ismét csatlakozhatnak a többiekhez.

„Mindenki tisztában van vele, mi a tét. Arra kell törekednünk, hogy a maximumot nyújtsuk, és bízom benne, ez elegendő lesz a továbbjutáshoz” – mondta a szakvezető. „A németekről vannak meccsfelvételeink, de biztos, hogy ők is titkolóznak. Hatalmas csata lesz, mindkét együttesnek hihetetlenül fontos ez a két mérkőzés.”

Pálinger Katalin csapatkapitány arról beszélt, tudják és örülnek annak, hogy az idegenbeli fellépésre több száz szurkoló kíséri el a válogatottat a balingeni arénába.

Nemcsik Balázs főtitkár jelezte: az oda-visszavágós vb-selejtezőt kuparendszerben rendezik, vagyis számíthat az idegenben lőtt gólok száma is, és ha így sem lehet eldönteni, ki a jobb, a visszavágón egyből következnek a hétméteres dobások.

A vb-selejtező első találkozója vasárnap 18:30 órakor lesz Balingenben, a visszavágónak jövő szombaton Győr ad otthont 17:30-as kezdéssel. Mindkét meccset élőben közvetíti az m1 és a Magyar Rádió, a visszavágót a szövetség médiapartnere, a SportKlub is adja. A párharc győztese vehet részt a decemberi, olimpiai kvalifikációs brazíliai vb-n, míg a vesztes biztosan lemarad a 2012-es londoni ötkarikás játékokról.

A két csapat eddig 23-szor találkozott, a magyarok 16-szor győztek, a németek ötször, és volt két döntetlen is. Legutóbb 2010. szeptember 21-én, az aarhusi Világkupán mérkőztek meg a felek, akkor a magyarok 22–19-re diadalmaskodtak.

A vb-re eddig a rendező Brazília, a címvédő Oroszország, valamint Norvégia, Svédország, Románia, Angola, Kongó, Tunézia, Kazahsztán, a Koreai Köztársaság, Kína, Japán és Ausztrália csapata jutott ki. Európából még nyolcan, Pán-Amerikából pedig még hárman kerülhetnek ki a vb-re, amelynek csoportsorsolását július 2-án tartják.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a szövetség az élsportolók továbbtanulását segítő megállapodást kötött a gödöllői Szent István Egyetemmel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.