Kiemelkedően szerepeltek a szlovákiai magyar diákok

Jól szerepeltek a szlovákiai magyar általános iskolák végzős tanulói az országos tudásteszteken – derült ki a szlovák állami pedagógiai intézet által megszervezett felmérés eredményéből, amelyet a Szabad Újság című felvidéki magyar hetilap ismertetett.

MNO
2011. 06. 01. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NÚCEM Nemzeti Intézet tájékoztatása szerint a kilencedikesek idei – matematikából, az intézmény tanítási nyelvéből és szlovák nyelvből végzett – tudáspróbájában 1451 (1309 szlovák, 125 magyar, 12 vegyes és 5 ukrán tannyelvű) iskola 45 400 (42 348 szlovák, 3012 magyar és 40 ukrán) tanulója vett részt.

A legnagyobb nehézségek a szöveges és a geometriai feladatok megértése és megoldása terén adódtak. Szlovák nyelvből és irodalomból 42 386 diákot teszteltek, akik 58,2 százalékos átlagot értek el. Örvendetes, hogy e tantárgyból a magyar tannyelvű iskolák diákjai 59,6 százalékos átlaggal „lepipálták” a szlovák ajkú társaikat – emeli ki a hetilap.

Magyar nyelvből és irodalomból 2012 végzős bizonyíthatta tudását. A 65,2 százalékos országos átlagot a lányok 68,5 százalékkal felülmúlták, a fiúk viszont 62,3 százalékkal elmaradtak tőle. Legügyesebbeknek Nagyszombat (69,0 százalékkal) és Pozsony megye (68,7 százalékkal), legsikertelenebbeknek pedig Besztercebánya (61,0 százalékkal) és Nyitra megye (63,5 százalékkal) tanulói bizonyultak.

Míg matematikából és szlovákból inkább az egyházi, mint az állami és magániskolák diákjai, addig magyar nyelvből inkább az állami, mint az egyházi intézmények diákjai jeleskedtek. Az eredményekből az is nyilvánvaló, hogy míg a kilencedikes fiúk matematikából a lányoknál egy százalékkal jobb átlaggal végeztek, addig a lányok nyelvekből 5–23 százalékkal felülmúlják az „erősebb nem” képviselőit.

Külön említést érdemelnek a 90 százalékra vagy annál jobban teljesítő diákok, akiknek e kiváló eredménye – a hasonló előmenetellel együtt – felvételi vizsga nélküli belépést biztosít a legnívósabb középiskolákba. Felettébb örvendetes, hogy míg a szlovák diákoknak csupán két százaléka, addig a magyar tanulóknak 3,5 százaléka remekelt, azaz 90 százalékos vagy még jobb eredményt ért el.

Az állami pedagógiai intézet a „monitorozás” objektivitását külső felügyelet elrendelésével (minden osztályban más iskola pedagógusának jelenlétével) biztosította. Munkatársai a tesztek összeállításakor elsősorban a logikus gondolkodás, a helyes szövegértelmezés, a gyakorlatban kellőképpen alkalmazható, alapos tudás számonkérésére törekedtek.

Az előzetesen várt 50-60 százalékos eredményességet magyar nyelvből és irodalomból az elért 65,2 százalékkal sikerült túlszárnyalni, ami a szlovákiai magyar elemi iskolák további sikereként könyvelhető el – zárja írását a Szabad Újság.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.