Kína a szomszédjait vádolja

Peking a Dél-kínai-tenger szigetei körüli vita bonyolultabbá tételével vádolta meg szomszédait kedden, amikor a külügyminisztérium szóvivője tájékoztatóján a térségben fokozódó feszültségre utaló kérdésre válaszolt.

MNO
2011. 06. 14. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egyes országok egyoldalú lépéseket tettek, hogy gyengítsék Kína szuverenitását és tengeri jogait, érdekeit, amikor alaptalan és felelőtlen nyilatkozatokat tettek a viták kiszélesítésre és bonyolultabbá tételére” – hangoztatta Hung Lej (Hong Lei). Majd megerősítette Kína álláspontját, miszerint a kérdésben „a közvetlenül érintett országoknak kétoldalú tárgyalásokat, baráti konzultációkat” kell folytatniuk. „Kína megpróbálja törvényes jogait és érdekeit úgy megvédeni, hogy nem sérti meg más országok jogait” – állapította még meg a szóvivő.

Kína és Vietnam között az elmúlt időszakban komoly szóváltás kerekedett, s Peking, illetve Hanoi egymást vádolta a Dél-kínai-tenger vitatott szigetei közelében történt kisebb összeütközésekért. A vietnami vezetés az elmúlt napokban tüntetéseket engedélyezett a kínai külképviseletek előtt, nemzetközi támogatást kért a vita rendezéséhez és hétfőn – Pekingnek szánt üzenetként – éleslövészettel egybekötött tengeri hadgyakorlatot tartott.

Kínai médiahírek szerint a két ország hackerei máris kölcsönösen feltörtek honlapokat, ahol nacionalista üzeneteket, képeket helyeztek el. Egy amerikai bejegyzésű vietnami honlap kezdeményezésére százezer feletti számban támogatták a Dél-kínai-tenger nevének megváltoztatását Délkelet-ázsiai-tengerré.

Időközben a Fülöp-szigetek, amely Malajzia és Brunei mellett szintén vitatja Kína teljes szuverenitását a Spratly-szigetcsoport felett, bejelentette, hogy hivatalosan is Nyugat-Fülöp-szigeteki-tengerre keresztelte a Dél-kínai-tengert. Egyes hírügynökségek máris megkezdték az új elnevezés használatát

A Fülöp-szigeteket már korábban rendre utasította Peking, amikor felszólította arra, hogy szüntesse meg egyoldalú lépéseit és felelőtlen, a tényekkel nem összhangban lévő állításait. A kínai hadsereg napilapjának keddi számában megjelentetett írás azt hangsúlyozza, hogy „a történelem igazolja: az ellentétek kiélezése, vagy szándékos nemzetközivé tétele csak ront a helyzeten”. A lap egyebek mellett kitér arra is, hogy „a kínaiak voltak az elsők, akik felfedezték és birtokba vették a Dél-kínai-tenger szigeteit, s vitathatatlan szuverenitással rendelkeznek felettük, valamint a környező vizek felett”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.