Könnyen meghiúsulhat a dán határ-ellenőrzési terv

A dán parlament pénzügyi bizottsága pénteken elutasította a határellenőrzés visszaállításának finanszírozására tett kormányzati előterjesztést.

MNO
2011. 06. 10. 16:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelek szerint nem hatástalan a nemzetközi bírálat, amely a dán kormány azon tervét illette, hogy visszaállítsa a határellenőrzést. A koppenhágai parlament pénzügyi bizottságában pénteken leszavazták a kormány 47 millió koronás (1,7 milliárd forint) kérelmét, amelyből finanszíroznák a Svédországgal és Németországgal közös határszakaszon a forgalom-ellenőrzést.

Megfigyelők szerint Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök számára érzékeny vereséget jelent a bizottság állásfoglalása, amelyet előző nap még csupán formaságnak tekintettek. Röviddel a parlamenti bizottság ülése előtt azonban az ellenzéki szociáldemokraták és keresztény néppártiak bejelentették, hogy visszavonják a kormányterv támogatását, és kikényszerítették, hogy a végleges döntést a teljes parlament hozza meg.

Az ülésre július 1-jén kerül sor, ahol az ellenzékiek saját javaslattal élnek, amelyben nem szerepel a határokon bevezetendő közvetlen új ellenőrzés. A szociáldemokraták részben a nemzetközi tiltakozással indokolják álláspontjuk módosítását.

Rasmussen közölte, hogy küzdeni fog a „roppant fontos csomagért”, amellyel a kormány a határon átnyúló bűnözésnek akar korlátokat szabni.

Az Európai Bizottság és Németország hivatalosan is tiltakozott, mert úgy látják, hogy a koppenhágai tervek sértik a határforgalom ellenőrzését gyakorlatilag megszüntető schengeni megállapodást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.