Különleges Chaplin-filmre licitálhatunk

Charlie Chaplin egy feledésbe merült rövidfilmjét árverezi el júniusban a Bonhams aukciósház, amely több mint százezer fontot (30 millió forintot) vár az eladástól.

MNO
2011. 06. 02. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Charlie Chaplin in Zepped című produkció feltehetően propagandafilmnek készült Nagy-Britanniában az első világháború idején. A kincset érő filmtekercset egy viharvert régi filmdobozban találta meg egy gyűjtő, aki 3,2 fontért (ezer forintért) jutott a ritkasághoz egy online aukción az eBay-en.

A hétperces filmben Chaplin egy német Zeppelinen látható. Az aukciósház szerint az alkotásnak az is különös jelentőséget ad, hogy abban a filmtörténet egyik első animációja tűnik fel.

„Először fogalmam sem volt, mi jutott a kezembe. Európai és amerikai filmszakértőket is felkerestem vele, és mind egybehangzóan állították, hogy ilyen típusú filmet még sohasem láttak” – mesélte el Morace Park, a szerencsés gyűjtő.

„Chaplin valószínűleg nem is tudta, hogy létezik egy ilyen film” – jelentette ki David Robinson, a legendás színész életrajzírója. Szerinte a rövidfilm úgy keletkezett, hogy egy ismeretlen filmes három korábbi Chaplin-filmből – a Charlie, a kellékes, a Charlie, a szökevény és A csavargó című rövidfilmekből – vett részleteket vágott össze, és stop motion animációval, illetve más effektusokkal egészítette ki.

A Bonham szakértője úgy vélte, a filmet azért készítették, hogy eloszlassák a brit katonák félelmét a Zeppelin léghajóktól, amelyekkel a németek a briteket támadták az első világháborúban.

Az 1916-ból származó filmet széles körben sohasem forgalmazták. A Bonham árverésére június 29-én kerül sor Londonban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.