Legfeljebb 35 milliót igényelhetnek a kertészetek

Kétmilliárd forintos kerettel nyílik meg a kertészetek korszerűsítésének pályázata, amelyen a vegyes gazdálkodást folytató vagy évelő növényeket termesztő gazdálkodók igényelhetnek legfeljebb 35 millió forintot – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel pénteken.

MNO
2011. 06. 10. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A támogatási kérelmeket június 15. és július 15. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A támogatást lehetővé tévő rendelet június 11-től hatályos. A kertészeti ültetvények támogatása segít a hazai elöregedett gyümölcsfaállomány megújításában, a piaci igényekhez alkalmazkodó gyümölcsültetvények telepítésében, valamint a meglévő ültetvények korszerűsítésében. Az új szabályozás enyhíti a korábbi pályázati feltételeket, így a kistermelők könnyebben juthatnak támogatáshoz. Ezzel a mostani támogatás hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez és a vidéki lakosság helyben tartásához.

A mostani jogszabályban az egyik legfontosabb változás, hogy egy kérelemre az eddigi 100 millió forint helyett 35 millió forint vissza nem térítendő támogatás adható. Így több pályázó juthat forráshoz. Támogatást ültetvénytelepítésre, meglévő vagy új ültetvény technológiai fejlesztésére, öntözőrendszerek kialakítására lehet igényelni. Annak érdekében pedig, hogy a kistermelők is igénybe vehessék a támogatást, a három célterületre külön-külön is lehet pályázatot benyújtani. A pályázatok elbírálásakor kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek azok a gazdálkodók, akik magasabb kézi munkaigényű ültetvényekkel pályáznak, ezzel is segítve a foglalkoztatás növelését.

A szakmaközi szervezetekkel egyeztetve azoknál a gyümölcsöknél, amelyeknél nem áll rendelkezésre vírusmentes szaporítóanyag, a jogszabály lehetőséget nyújt egyéb, jó minőségű szaporítóanyag alkalmazására is – tartalmazza a közlemény.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.