Lemegy a nők vérnyomása, ha keveset isznak

Aki többet iszik, annak magas lesz a vérnyomása, akár nő, akár férfi, a mértékletes szeszfogyasztás azonban a nők vérnyomását inkább kissé csökkenti – ismertette Franz Messerli professzor az eddigi tanulmányok eredményeit az Amerikai Hipertónia Társaság kongresszusán.

MNO
2011. 06. 03. 6:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magas vérnyomás kérdéseivel foglalkozó kongresszus több ezer résztvevője külön ülésszakon tárgyalta az alkohol hatását a vérnyomásra. Franz Messerli svájci orvosi diplomájával került az Egyesült Államokba és jelenleg az amerikai szívgyógyászat egyik legnevesebb képviselője. Most azzal lepte meg a hallgatóságot, hogy összegyűjtötte a világ szakirodalmából azokat az adatokat, amelyek az alkohol hatásának nőkre és férfiakra vonatkozó különbségét igazolták.

A munkacsoport 16 nemzetközi vizsgálat eredményeit összegezte. A vizsgált személyekből 314 258 volt nő, 158 142 férfi, és a megfigyelési idő 4-20 év között mozgott. Az alkoholt fogyasztó személyek életkorának szélső értéke 18-80 év volt. A tudományos vizsgálatokban az alkoholfogyasztás egysége: egy ital 10 gramm szesz. Az alkoholtartalom alapján egy ital körülbelül egy deci bornak, egy pohár sörnek vagy 3 centiliter töménynek felel meg.

Férfiak vérnyomása napi egy-két ital fogyasztása esetén csak minimálisan emelkedik, de napi három italtól fölfelé a vérnyomás mind magasabb. Igaz, innentől kezdve ez a nőkre is érvényes. A különbség az, hogy az alkoholt egyáltalán nem fogyasztó nőkhöz képest a napi egy-két italt megivó nők vérnyomása kissé csökken és a magas vérnyomás kifejlődésének esélye is kisebb.

A mértékletes alkoholfogyasztás a gyengébb nem tagjainak vérnyomását kedvezően befolyásolja. A nők vérnyomásgörbéje tehát J alakú. Aki egyáltalán nem iszik szeszt, annak több esélye van arra, hogy magas legyen a vérnyomása, mint annak, aki naponta egy deci bort elfogyaszt étkezés közben: itt van a görbe a J betű alsó csúcsán. Innentől viszont az összefüggés egyenes vonalú fölfelé: mind több alkohol mind magasabb vérnyomást eredményez.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.