Lesz elegendő táplálékuk a süllőknek és a harcsáknak

A Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. májusi felmérése szerint lesz elegendő táplálék azon süllő- és harcsaivadékok számára, amelyeket a horgászszezont megelőzően telepített a víztározóba a Tisza-tó halállományát kezelő társaság – tájékoztatott szerdán a cég médiareferense.

MNO
2011. 06. 01. 18:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mintavétel igazolta, hogy a szélvizekben megjelentek a ragadozók zsákmányául szolgáló küszök és egyéb fehérhalak idei ivadékai – közölte Albel Tamás. Az is kiderült, hogy a kis csukák átlagos testhossza 68, a természetes ívásból származó süllőké pedig 25 milliméter, ami megfelel az elvárt értéknek. Ugyanakkor a Tisza-tóba pár napja kihelyezett, mesterséges szaporításból származó süllőivadékok ennél lényegesen fejlettebbek voltak, átlagos hosszuk elérte a 35 millimétert – tette hozzá.

Mint elmondta: a jelenlegi időjárás kedvező a halak szaporodásához, a másik legfontosabb tényező, a tavaszi áradás azonban elmaradt, így megközelítőleg sem számíthatnak a horgászok akkora halszaporulatra, mint tavaly. Ugyanakkor bíznak abban, hogy nem következik be olyan apadás, amelynek nyomán szárazra kerülnek a növényzetre rakott ikrák.

Ebben a helyzetben reménykeltő, hogy a tározót felügyelő Kiskörei Szakaszmérnökség a megelőző esztendőkben megszokottnál 10 centiméterrel magasabban tartja a Tisza-tó vízszintjét. Ez ugyan nem képes ellensúlyozni egy erős vízhozamcsökkenés következményeit, ám mindenképpen mérséklő, kiegyenlítő hatású, ezért a halaknak nagyobb biztonságot, a horgászok számára pedig némi megnyugvást jelenthet – mondta Albel Tamás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.