Liszt-bélyeg kerül forgalomba Szerbiában

Liszt 200 címmel bélyeg kerül forgalomba a hónap közepén Szerbiában, és Liszt Ferenc születésnapja alkalmából három nagyváros zeneakadémiai növendékeiből összeállt zenekar ad hangversenyt június 20-án Zentán és másnap, június 21-én Belgrádban.

MNO
2011. 06. 11. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liszt-bélyegre pályázatot írt ki a belgrádi magyar nagykövetség és a szerb posta és telefontársaság, együttműködésben a távközlési és információs társadalom minisztériumával április 1-jei beadási határidővel. A felhívásra 108 anyag érkezett, ebből választotta ki az öttagú zsűri – két szerb festőművész, egy újvidéki magyar grafikus, valamint Nikowitz Oszkár nagykövet és Goran Ciric, a szerb posta vezérigazgatója – a nyertes bélyeget: Boban Savic-Geto munkáját, az alkalmi bélyegzésre készített boríték Liszt-grafikáját pedig Ivan Miladinovic grafikusművész készítette – mondta el az MTI-nek Szentgyörgyi Klára, a nagykövetség kulturális attaséja.

Savic-Geto a bélyegen az idős, fehérhajú Liszt Ferencet ábrázolta kék háttérrel, a portré körül kétoldalt fehér galambokkal. A bélyeg bal felső sarkában ott a 200-as szám – utalva az évfordulóra – piros-fehér-zöld színben. A borítékon, Ivan Miladinovic grafikáján a zeneszerző profilja látszik, előtte a zongora klaviatúrája és az alkalomra emlékeztető felirat.

A bicentenárium zenei eseményét a kulturális attasé szervezte, Nis, Belgrád és Újvidék (Novi Sad) zeneakadémiáival, valamint Cuprija zenei tehetséggondozó intézetével. Ezekből a zenei intézményekből a cuprijai intézet négy tanára segítségével összeállítottak egy szimfonikus zenekart, Zenta helyet adott zenei táboruknak és június 20-án a zenekar a zentai színházban tartja a nyilvános főpróbát.

A karmester, Ingrun Fussenegger Bécsből érkezik, az együttes Liszt Les Préludes című szimfonikus költeményét adja elő, zongorán pedig Lajkó István fiatal magyar zongoraművész a Mefisztó keringőt és az Esz-dúr zongoraversenyt játssza.

A bemutató koncert, amely egyben a magyar EU-s elnökség záróhangversenye Szerbiában, június 21-én, kedden a belgrádi Kolarcev Dom hangversenytermében (Népfőiskola) lesz. Az eseményt Nikowitz Oszkár magyar nagykövet nyitja meg és Clemens Koja osztrák nagykövet üdvözli a megjelenteket – összegezte Szentgyörgyi Klára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.