Magyarországon még nem volt ilyen képzés

Magyarországon elsőként indít városenergetikai szakmérnökképzést a Debreceni Egyetem (DE) szeptembertől, az oktatást az Európai Unió 2010-ben kialakított új épületenergetikai követelményeihez igazítják – közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

MNO
2011. 06. 14. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyetem közleménye kitér arra, hogy az új közösségi irányelvek 2018-tól, illetve 2020-tól lépnek életbe, a „közel nulla” energiaigényű épületek létesítését az évtized végétől állami és önkormányzati építkezéseknél írják elő. Emiatt a jövőben nő a létesítményenergetikával és a települések energetikájával foglalkozó szakemberek szerepe a tervezésnél és a kivitelezésnél, továbbá az üzemeltetésnél és a karbantartásnál.

A követelmény teljesítése különös szakértelmet kíván, az urbanisztika, az energiaellátás és a környezetgazdálkodás összefüggéseinek és kölcsönhatásainak ismeretét és alkalmazásának készségét igényli a mérnököktől.

A DE Műszaki Kara az új irányelveknek megfelelően alakítja ki képzését, a 2011/2012-es tanévtől a hallgatók szakképzés révén szerezhetik meg az új igényeket kielégítő tudást. Husi Géza oktatási dékánhelyettes szerint az itt végző mérnökök az országban elsők között vehetik át városenergetikai szakmérnök oklevelüket. A DE Műszaki Kara lehetővé teszi, hogy a régebben végzett létesítményenergetikai szakmérnökök is kiegészítsék ismereteiket ezzel a nagyon fontos új területtel. Részükre a kar külön tantervet dolgozott ki.

A képzésre egyetemi vagy főiskolai, illetve BSc, MSc mérnöki diplomával lehet jelentkezni – tette hozzá a dékánhelyettes.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.