Majd négymillió tonnára számítanak

Az ország déli részén a gazdálkodók már megkezdték az őszi árpa aratását, és a mintegy 165 ezer hektáros területből 2000 hektáron végeztek a munkával – közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten, az Országos Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 06. 17. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta: őszi árpából mintegy 3,8 tonna átlaghozamra lehet számítani az idén. Így ebből a terményből összesen 600 ezer tonna mennyiséget takaríthatnak be a gazdálkodók. Az államtitkár szerint búzából az idén közepes termésre van kilátás, minősége pedig jobb lesz a tavalyinál.

Őszi búzából amelynek betakarítása szintén hamarosan megkezdődik – mintegy 4 tonna körüli átlagtermésre számítanak a szakemberek hektáronként. Így a valamivel több, mint 900 ezer hektárról országosan mintegy 3,9 millió tonna búza kerülhet a magtárakba. Ez magasabb a tavalyi 3,76 millió tonnánál, de 10 százalékkal elmarad a 2006–2010 közötti időszak átlagától.

Az őszi káposztarepcéből mintegy 237 ezer hektár vár betakarításra. A termésátlag hektáronként 2,0 tonna körül lesz az előzetes becslések szerint. Így összesen valamivel több, mint 500 ezer tonna termésre lehet számítani. A múlt évben őszi káposztarepcéből mintegy 560 ezer tonna termett. A piaci viszonyok az államtitkár szerint még nem jelezhetők előre pontosan.

A nagy nyugat-európai gabonatermelő országokban – például Franciaországban, Németországban – ugyanis csapadékhiányos, aszályos volt az időjárás. Ez felfelé hajthatja a gabonaárakat, az viszont mérsékelheti, hogy – a hírek szerint – Oroszország, Ukrajna és Szerbia várhatóan feloldja a gabonaexport tilalmát. Ezért az államtitkár azt tanácsolja a termelőknek, hogy gabonájukat ne értékesítsék azonnal.

Az MTI kérdésére mindehhez hozzátette: az állattenyésztők takarmánybeszerzéseit egy 15 milliárd forintos forgóeszközhitel segíti, és a malomipar vásárlásait is segíteni szeretnék. Kedvező, az aratáshoz kapcsolódó változás lesz, ha a széles gépjárművek – például a kombájnok – közúti közlekedését megkönnyítik. Erről az elvi egyetértés már megszületett a kormányban, és a változásról a közeljövőben tárgyalnak az érintett államtitkárok.

Újságírói kérdésre Czerván György reagált a Négy mancs állatvédő szervezet újabb kifogásaira a tollfosztásról is, azt leszögezte: Magyarországon betartják az uniós állatjóléti előírásokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ügyet folyamatosan figyeli a minisztérium. A zöldségtermelők kártalanításával kapcsolatban pedig közölte: a magyar termelők kára a becslések szerint 10-12 milliárd forintra tehető. A károk pontos felmérését most végzik a szakemberek. A kártalanításból származó pénzhez pedig várhatóan október közepéig jutnak hozzá a gazdálkodók.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.