Már csak három „nyolcezres” van hátra, hazatért az expedíció + Képek

Épségben megérkezett a Lhoce-expedíció Budapestre; már csak három „nyolcezres” hegy vár a magyar hegymászókra, hiszen elérték a 8516 méter magas Lhoce csúcsát is.

MNO
2011. 06. 02. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőss Zsolt és Gál László a Lhoce csúcsának elérésével 11-re növelte a magyarok által megmászott nyolcezres hegyek számát. A Magyarok a világ nyolcezresein Lhoce-expedíciójának tagjai – Kollár Lajos, Erőss Zsolt, Mécs László, Horváth Tibor és Gál László – szerdán érkeztek meg Budapestre. „Szakmailag, emberileg és hozzáállás szempontjából is kiválónak minősíthető az expedíció” – mondta Kollár Lajos sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Az időjárás-jelentés szerint a május 20. és 22. közötti időpont látszott alkalmasnak a csúcstámadásra, mely végül 21-én zajlott le. Erőss Zsolt a kilencedik, Gál László pedig az első nyolcezres csúcsát mászta meg, kezdve rögtön a világ negyedik legmagasabb hegyével. „Hatalmas élmény volt” – foglalta össze Gál László, akinek mind a tíz ujját kötés borítja, ugyanis – nem maradandó – fagyási sérülést szenvedett a csúcstámadás után, lejövetelkor.


Erőss Zsolt a 8516 méter magas Lhoce csúcsán

Erőss Zsolt azt hangsúlyozta, hogy a magyar csapat jól szerepelt, ellentétben a spanyolokkal, akiknek nagy részét menteni kellett. Visszaemlékezett, hogy a korábbi „rehabilitációs” expedíción passzívabbak voltak, most azonban igyekeztek többet mozogni. Mécs László arról beszélt, hogy a 7900 méteren lévő IV-es tábor az úgynevezett halálzónában van, itt az emberi szervezet minden előzetes jel nélkül néhány óra alatt összeomolhat. A csúcstámadás előtt nem maradt meg benne a folyadék és pótolni sem tudta, ezért azt a döntést hozta, hogy inkább lefelé indul.

Horváth Tibor „két lépés” után érezte, hogy „jogos a lefelé irány”, a csúcstámadás éjjelén ugyanis nagyon fázott és gyengének is érezte magát. A hegymászók szokásukhoz híven oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül másztak.
A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciós sorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó.


Fotók: himalajaexpedicio.hu


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.