Maratoni Bach-koncert Balatonbogláron

Maratoni orgonahangversenynek ad otthont június 17-én a balatonboglári római katolikus templom: a 15 órakor kezdődő és rövid szünetekkel másnap 16 óráig tartó koncerten az eddig ismert, mintegy 300 darabból álló Bach-életművet 12 orgonaművész és 40 tanítvány szólaltatja meg.

MNO
2011. 06. 11. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hangversenyre az előadók Békéscsaba, Budapest, Eger, Debrecen, Miskolc, Pannonhalma, Pécs, Székesfehérvár, Szeged, Vác és Veszprém közép- és felsőfokú zenei intézményeiből érkeznek. Az esemény méltó folytatása lesz a két évvel ezelőtt az új orgona átadásakor szervezett maratoni koncertnek – mondta Pákozdi József, a rendezvény sajtófőnöke.

Az akkori orgonakoncerttől eltérően – noha a mostani egy órával hosszabb is lesz – ezúttal nem az idő, hanem a teljesség lesz a rekord azzal, hogy Bach életművét egyetlen előadásfolyamban mutatják be. A művésztanárok közül a legtöbbet Bednarik Anasztázia, Sztahura Ágnes és Varga Petra vállalt az előadásból: ők a mintegy 22 órás zeneanyagból mintegy nyolc órát játszanak a kétmanuálos, 30 regiszteres hangszeren.

A Balatonboglári Orgonáért Alapítvány által szervezett rendezvény sajtófőnöke felidézte, hogy bár két évvel ezelőtt volt maratoni résztvevő a hallgatóság soraiban, az idén azokra is gondolnak, akik csak egy-két órát vagy egy délelőttöt, délutánt szentelnek a koncertnek. Lehetőség lesz szakaszonként jegyet váltani, és lesz két órára szóló „behallgató jegy” is, a koncert éjszakáján – péntek este 23 órától szombat reggel 7-ig – pedig ingyenesen élvezheti a közönség az orgonamuzsikát.

A maratoni hangverseny zárásaként – tisztelegve a 200 éve született zeneszerző előtt – Liszt Ferenc B-A-C-H Prelúdium és Fúgáját Szamosi Szabolcs előadásában hallgathatják meg az érdeklődők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.