Médiasztárokká válhatnak a mormoták

Két magas-tátrai mormotacsalád életét követhetik nyomon júliustól az interneten online közvetítésben az érdeklődők.

MNO
2011. 06. 20. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeményezés a Tátrai Nemzeti Parké, amely tavaly első ízben egy magas-tátrai sasfészket kamerázott be. Tekintettel a nagy érdeklődésre, a sasfészket az idén két mormotaüreg váltja. Ez a mormotakolónia a Magas-Tátra déli részén 1900 méteres magasságon él. A két kiválasztott mormotacsalád életének online közvetítését júliustól októberig tervezik.

„A Tátrai Nemzeti Park alkalmazottai nagy lelkesedéssel dolgoznak a projekt megvalósításán munkaidőn kívül is. Munkájukat nagyra értékelem” – nyilatkozta Nagy József szlovák környezetvédelmi miniszter, és hozzátette: „A mormoták intenzív figyelésével nemcsak a nyilvánosság kap új információkat, de a szakértők is sokat tanulhatnak.”

A mormoták védett állatok, számuk évről évre csökken. A téli időszakot üregeikben alvással töltik. A mormoták júniusban azután tisztítják az üregeiket, mert a hónap végén hozzák világra utódaikat. Az apró állatkák ebben az időszakban nagyon érzékenyek a zavarásra, ezért a megfelelő mormotacsaládot július második felében választják ki. A mormoták életének közvetítése igényes munka, a gyakran változó időjárás, a gyakori nyári viharok befolyásolhatják az adást. Esős időben az is előfordulhat, hogy a mormoták több napig nem bújnak elő odújukból. Szakértők szerint a nézők főleg a kora reggeli órákban láthatják majd a mormotákat, amikor táplálékkereső útjukra indulnak. Érdekes látványt nyújt, amikor a napsütéses napokon a mormotacsalád együtt eszik és játszik. A közvetítés elérhető lesz a szlovák környezetvédelmi minisztérium honlapjáról is, a www.enviro.gov.sk címen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.