Medvegyev közvetítésével tárgyaltak

Újabb tárgyalást folytatott egymással a vitatott Hegyi-Karabah területről Dmitrij Medvegyev orosz elnök közvetítésével Moszkvában az örmény és az azeri elnök.

MNO
2011. 06. 12. 8:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az örmény külügyminisztérium szombat esti közlése szerint „közeledtek az álláspontok az alapelvekkel kapcsolatos kulcsfontosságú kérdésekben”, és kész az a „dokumentumtervezet”, amelyet a következő hármas elnöki találkozón vitatnak majd meg június 25-én a közép-oroszországi Tatárföld székvárosában, Kazanyban. Az utóbbi hónapokban valamelyest megnőtt a feszültség Hegyi-Karabahban az azeri és az örmény haderő között; rendszeresek a kisebb-nagyobb incidensek.

A túlnyomórészt örmények lakta kaukázusi terület a Szovjetunió széthullásakor mondta ki Azerbajdzsántól való elszakadását, igaz, ezt a világ államai nem ismerik el. Azerbajdzsánban azt állítják, Örményország – jogellenesen – megszállta a 140 ezres lélekszámú területet, ahogy más azeri körzeteket is a térségben. Az elszakadás miatt kirobbant háborúban eddig 35 ezren haltak meg.

A fegyveres konfliktust 1994-ben tűzszünet zárta le, de a feleknek azóta sem sikerült megállapodniuk a terület jogállásáról. 2007-ben lefektették a rendezés alapelveit, eszerint Örményország visszavonja katonáit Hegyi-Karabah körzetéből, és a terület ideiglenes státuszt kap; széles körű autonómiával ruháznák föl, de nem válna függetlenné.

A világ legfejlettebb ipari államait tömörítő G8 csoport május végi találkozóján a normandiai Deauville-ben a konfliktusban közvetítő Minszki csoport – az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország – nevében az amerikai, az orosz és a francia elnök felhívást intézett a felekhez. Ebben azt írták, ha tovább halasztódik az örmény–azeri megállapodás, azzal „kérdésessé válna”, hogy a felek ténylegesen mennyire eltökéltek a tárgyalásos rendezés mellett.

Az azeri külügyminiszter helyettese a napokban úgy nyilatkozott, nem túl derűlátó azzal kapcsolatban, hogy megtörténhet az áttörés Szerzs Szargszján örmény, Ilham Alijev azeri és Dmitrij Medvegyev orosz elnök június 25-i találkozóján.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.