Medvegyev új fejlődési modellről beszélt

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerdán a parlamentnek küldött üzenetében rögzítette a 2012–14-re szóló költségvetés-politikai elképzeléseit.

MNO
2011. 06. 29. 16:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzenetében az államfő a költségvetés-politika kulcsfeladataként a modernizációt, az orosz gazdaság versenyképességének növelését és a tartós fejlődést jelölte meg, hangsúlyozva, hogy a három évre szóló új költségvetésnek lehetővé kell tenni egy új fejlődési modell beindítását, csökkentenie kell a kockázatokat, és biztosítania kell a makrogazdasági stabilitást.

Medvegyev leszögezte, hogy a költségvetés tervezését integrálni kell az Oroszország hosszú távú fejlesztésére vonatkozó tervek kialakításába és megvalósításába. Rámutatott, hogy legkésőbb 2012-ben jóvá kell hagyni a hosszú távú gazdasági prognózist és stratégiát, és ebben komplex módon ki kell fejeződnie a társadalmi-gazdasági fejlesztés céljainak.

Célszerűnek minősítette hogy növeljék az adóbevételek arányát a helyi költségvetések kialakításában, és rámutatott, hogy az eddiginél gondosabban kell megállapítani a helyi költségvetéseknek nyújtott dotációkat. Rámutatott, hogy növekednie kell annak a résznek, amelyet piacgazdasági alapon pótolnak a helyi költségvetések hiányában, és csökkennie kell a hiányok központi költségvetésből származó hitelekkel való fedezése arányának.

Medvegyev, aki többszöri sikertelen igyekezet ellenére is kitartóan követeli a kötelező egészségbiztosítási járulékok csökkentését, javasolta, hogy az így keletkező hiányt – amelyet Alekszej Kudrin pénzügyminiszter szerdán 400 milliárd rubelben jelölt meg – fedezzék a privatizációból és az energiahordozókból származó bevételekből és egyéb tartalékokból.

Rendkívül fontos, sürgős feladatként jelölte meg a nyugdíjak 11 százalékos emelését 2012-ben és azt, hogy a második világháború minden veteránjának lakáskérdését megoldják.

Végül felszólította a kormányt, hogy szeptember 1-jére a helyi szervekkel együttműködve tegye meg javaslatát az egészségügyi személyzet, valamint az óvodai és iskolai pedagógusok fizetésének ötvenszázalékos emelésére. Az oktatásüggyel kapcsolatban jelentős támogatást helyezett kilátásba az alapképzés regionális rendszereinek korszerűsítésére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.