Még az egyes megállókra is külön rákattinthatunk

Elindította a Google budapesti tömegközlekedési útvonaltervezőjét, amelyhez megjeleníthető vonalhálózat és menetrendi táblázat is kapcsolódik.

MNO
2011. 06. 30. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai cég új szolgáltatását csütörtökön mutatták be Budapesten sajtótájékoztatón. A Google térképen (http://terkep.google.hu) a megállókat szimbolizáló ikonok pontos helyükre kerültek, illetve a csomópontokban nem egy ikonra kattintva nézhető meg, mely járatok érintik az adott állomást, hanem minden egyes megálló külön jelzést kapott. Ezekre kattintva az útvonaltervező grafikusan is megjeleníti annak a járatnak az útvonalát, amely az adott megállóból indul. Feltünteti a legközelebbi két indulási időpontot is, a járatszámokra kattintva pedig a teljes menetrend is megtekinthető.

Az útvonaltervezővel percre pontosan megtudható, hogy a város egyik pontjáról a másikba mennyi idő alatt lehet eljutni, ennek kiszámításánál az átszállások közötti várakozási időt is figyelembe veszi a rendszer. Ha több variáció is lehetséges, akkor a felhasználó választhatja ki a számára megfelelőt.

Nem csak új járművek kellenek

Heal Edina, a Google Magyarország vezetője hangsúlyozta, hogy a szolgáltatás a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV együttműködésével jött létre, és a továbbfejlesztésben is számítanak a két cégre. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szolgáltatás népszerűbbé teszi majd Budapesten a közösségi közlekedés használatát.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója azt mondta, nemcsak új járművek beszerzésével kell versenyképesebbé tenni a közösségi közlekedést, hanem ki kell használni az okostelefonok, valamint az internet adta lehetőségeket is. Fontosnak nevezte, hogy legyen az interneten jó minőségű utazástervező, a Google térképszolgáltatását nagyon sokan ismerik, bíznak benne, szívesen használják, ezért is fogtak össze az amerikai céggel. A rendszer további fejlesztése is lehetséges, a menetrendi változásokat napi szinten figyelik, de rövidesen lehetnek percről percre figyelő szolgáltatások is. A rendszer összekapcsolható a BKV Futár szolgáltatásával is, amely GPS-alapú járműkövetést tesz majd lehetővé – mondta Vitézy Dávid.

Ahhoz, hogy a Google használni tudja a BKV menetrendjét, az azt tartalmazó adatbázist a fejlesztők számára kompatibilissé kellett tenni, ezzel együtt az összes hibát kijavították benne. Vitézy Dávid közölte: ezt az adatbázist minden fejlesztő számára ingyenesen hozzáférhetővé tették a BKK honlapján, így más szoftverfejlesztő cégek is készíthetnek útvonaltervező alkalmazásokat okostelefonokra. Kérdésre válaszolva közölte, a MÁV-Start és a Volánbusz felé is jelezték, hogy hasonló módon át lehet alakítani az adatbázist, így nemcsak Budapest, de az egész agglomeráció tömegközlekedése elérhető lehet a Google térképszolgáltatásával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.