Még az idén több juthat a mozgáskorlátozottaknak autóvásárlásra

Még az idén emelné a mozgáskorlátozottak autóvásárlási támogatásának összegét a kormány. A költségvetési keret azonban a tervek szerint ugyanannyi maradna, így kevesebben juthatnának pénzhez, de célzottabb lehetne az elosztás. A Mozgáskorlátozottak Országos Egyesületeinek Szövetsége már évek óta szorgalmazta az átalakítást.

MNO
2011. 06. 11. 13:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kerekes székes Balázs Zoltán Dunaharasztiból jár be nap mint nap Budapestre. Egy 12 éves alsókategóriás autóval közlekedik. Eddig nem tudta lecserélni, pedig a kocsi a kora miatt már kevésbé megbízható. „Magasabb volt a jövedelmem, mint a minimálösszeg, amivel a gépjárműszerzési támogatáshoz lehetett jutni. De mivel ez módosult, én is beadhatom a gépjárműszerzési támogatásra az igényemet” – fogalmazta meg a férfi.

Balázs Zoltán fizetése 30 ezer forinttal haladta meg az öregségi nyugdíjminimum 2,5 szeresét, azaz a 71 250 forintot. Ezért nem volt eddig jogosult a támogatásra. Egy kormányzati tervezet azonban még az idén eltörölné ezt a határt. „Olyan alacsony a jövedelemhatár, hogy általában aki ennyi összeggel rendelkezik, az nem biztos, hogy teljes mértékben fenn tudja tartani az autóját, vagy csak nagy nehézségek árán. Viszont az, akinek van jövedelme, és még mellette esetleg dolgozni is tud, de már átlépte ezt az összeghatárt, akkor onnantól kezdve elesett ettől a jogosultságtól, pedig talán pont ezeknek az embereknek lett volna korábban is nagyobb szüksége arra, hogy stabilan tudjon dolgozni járni, egyáltalán a feladatköreit ellátni” – nyilatkozta Balázs.

De nem csak ez változik. 14 év után növekszik az az összeg is, amivel az autóvásárlást támogatja az állam. Eddig új autó vásárlásához 300 ezer forintos támogatást kaphattak az igénylők, ez 900 ezerre emelkedne. Használt autó vásárlásakor pedig 600 ezer forintot kérhetnek. Háromszorosára nő a gépjármű-átalakítási támogatás összege is: ez 90 ezer forint lesz a jövőben. Ezzel párhuzamosan megszűnik egy juttatás: eddig a mozgáskorlátozottak évi 7000 forintos közlekedési támogatásban is részesülhettek, a jövőben ezt a költségvetési forrást is a járműszerzésre költhetik. A támogatás elosztása a mozgáskorlátozottak szerint célzottabbá válik. A rájuk szánt költségvetési keret összege azonban változatlan marad.

„Másfél milliárd forint a járműszerzési támogatás összege, és mintegy kétmilliárd forint a közlekedési támogatásé. Ezek egyébként nagyjából 8-10 éve változatlan összegek. A mai költségvetési helyzetben tudjuk, hogy ennek az emelésére most nincs mód, azonban azt reméljük, hogy a gazdasági helyzet változásával ennél magasabb és értékálló források lesznek majd fordíthatók erre a támogatásra is” – nyilatkozta Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke.

Fokozott ellenőrzés

Mindeközben a hatóságok fokozottan ellenőrzik a mozgáskorlátozott-kártyával visszaélő autósokat is. A BRFK tapasztalatai szerint a legtöbb csaló a családtagok, rokonok kártyáit használja fel, hogy ne kelljen parkolójegyet vásárolni. „Több mint 150 esetben indult eljárás közokirat-hamisítás bűncselekmény miatt, hiszen az ilyen visszaélések nagyon gyakoriak, ezért a főkapitányság úgy ítélte meg, hogy egészen addig fogja ezt folytatni, amíg vissza nem szorul teljes egészében” – mondta Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője.

Közokirat-hamisításért akár három év szabadságvesztés is kiszabható.

(HírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.