Még mindig drága az európai kőolaj

Dékány Lóránt
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmasat zuhant a múlt héten a kőolaj ára mind a tengerentúlon, mind pedig Európában. Az Amerikában irányadó WTI-t a hét közepén tapasztalt hordónként 99 dolláros szint helyett pénteken 93 és 94 dollár között jegyezték, míg a kontinensünkön zsinórmértékként kezelt Brent a 119 dollár helyett a hét utolsó napján már csak 112-113 dollárt ért hordónként. A meglehetősen látványos árfolyammozgás mögött vélhetően az amerikai fizetőeszköz jelentős erősödése állhat. Ugyanakkor szembetűnő, hogy a két olajtípus közti árkülönbség továbbra is rekord közeli, 20 dolláros szinten áll. A különbség az elmúlt évtizedekben jellemzően 1-2 dollárra rúgott, így a mostani jelenség kapcsán az elemzők véleménye sem egyöntetű.
Oliver Jakob, a Petromatrix szakértője szerint ezúttal nem a magas amerikai olajtartalékok tehetőek felelőssé az árkülönbségért, ezért – mint a Reuters alapján a Portfolio.hu összefoglalójából kiderült – érdemes lehet a Brent oldalán keresni a megoldást. (Korábban más elemzők az észak-afrikai és a közel-keleti zavargások miatti kockázatnövekedést hozták fel okként.) A Goldman Sachs is egyetért azzal, hogy a differencia nagyságát ezúttal nem a tengerentúli tartalékszintek változása mozgatja. A befektetőház szerint a Brent–WTI árkülönbsége már nem nő tovább, sőt, az olló lassan szűkülni kezd. Ezzel teljesen ellentétes véleményének adott hangot a JP Morgan, amelynek szakértői szerint a különbség további növekedése sem elképzelhetetlen.
Az internetes oldal szerint a Brent és a WTI árfolyama közti különbség többeket alternatív szállítási útvonalak keresésére ösztönözhet – még ha erre a múltban még nem is volt példa –, aminek hatására az árkülönbözet ismét szűkülni kezdhet. Ennek első lépése lehet, hogy a Petro Source bejelentése szerint havonta 150 ezer hordónyi olajat kezd majd hajókkal Oklahomából a Mexikói-öböl térségébe szállítani, de hasonló tervei vannak a legnagyobb amerikai, uszályon keresztül történő fuvarozással foglalkozó Kirby Corpnak is.
Mindeközben a Reuters beszámolója szerint a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) nyomást gyakorol a Kőolajexportáló Országok Szervezetére (OPEC). Előbbi ugyanis 400 ezer hordóval napi 30,1 milliárd hordóra emelte várakozásait arról, mennyi OPEC-olajra lesz szükség ebben az évben. A hírügynökség megjegyezte, hogy az OPEC által közölt számok is azt jelezték előre: az év második felében a korábban vártnál több fekete arany kell majd.
Az IEA emellett arról is kiadott egy elemzést, hogy Líbia olajtermelése 2014 előtt biztosan nem éri el a háború előtti szintet. – A globális gazdaság elvesztett napi 1,5 millió hordónyi olajat a líbiai események miatt – mondta a Reutersnak David Fyfe, az IEA egyik vezető munkatársa. Hozzátette, a piaci kínálat 2012-ig szűkösebbnek tűnik, mint azt fél évvel ezelőtt gondolták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.