Megjelent L. Simon László esszékötete

A 82. Ünnepi Könyvhétre jelent meg L. Simon László József Attila-díjas költő, író Személyes történelem című könyve; az elmúlt három év esszéiből összeállított kötetet Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter ajánlotta az olvasók figyelmébe csütörtökön Székesfehérváron.

MNO
2011. 06. 02. 21:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szent István Művelődési Ház zsúfolásig megtelt Szent István termében a miniszter „kritikusi tapasztalat nélkül”, de az író szándékát, gondolatait finoman érzékelve méltatta, mintegy fejezetenként „átlapozta” a kötetet, és idézte belőle azokat a gondolatokat, amelyek „megfogták”. A szülőfölddel kapcsolatban például azt, hogy „nincs haza szülőföld nélkül”, a „személyes történelemről” pedig, hogy történelmünk nem lehet teljes a közös múlt leírását és értelmezését kiegészítő személyes történelem nélkül. „Identitásunk alakulása szempontjából ugyanolyan fontos lehet a családtörténet, a szűkebb közösségek históriája, mint a nemzeté, az országé” – hívta fel a figyelmet az író gondolatára. Az Istennel való kapcsolatról szóló íráshoz hozzáfűzte: kilencunokás nagypapaként mélyen egyetért L. Simon Lászlónak azzal a meglátásával hogy „gyermekeink menthetik meg a lelkünket”.

L. Simon László új kötete az utóbbi három évben megjelent, összetartozó tematikájú írásokat gyűjti össze hat fejezetben, 25 esszében. Az írásokban egyebek között a gyermekkorról, a hazáról, a szűkebb környezetről, a személyes történelem katarzisairól, az örökség és az ünnep fájdalmasan észlelhető hiányairól, a magyar kultúráról, a hazaszeretetről fejti ki gondolatait a szerző. Ír a szüret archaikus szépségeiről, a disznóvágás rítusáról, és nem hiányzik a kötetből a humor, a derű sem.

A könyv utolsó fejezetében L. Simon László – aki amúgy országgyűlési képviselő, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke – eltávozott pályatársaira emlékezett, a tőlük kapott értékekért mondott köszönetet. A kötet bemutatása alkalmából L. Simon László elmondta: a Személyes történelemmel párhuzamosan készült a képzőművészettel kapcsolatos írásait tartalmazó kötet is, amely még az idén megjelenik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.