Megkezdődött a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása

Az állami rendszerbe visszalépő magán-nyugdíjpénztári tagok után átutalandó teljes vagyon értéke az előzetes adatok alapján meghaladhatja a 2800 milliárd forintot, a visszalépő tagok számára kifizetendő összeg pedig a 260 milliárdot – közölte a Stabilitás Pénztárszövetség csütörtökön. A pénztáraknak volt tagjaik vagyonát 2011. június 1. és 12. között kell a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz eljuttatniuk, a vagyonátadási folyamat a szervezet közleménye szerint rendben megkezdődött.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/788027" target="_blank">• Nyugdíjpénztári hozam – augusztus 31-e nagyon fontos dátum</a></strong>

MNO
2011. 06. 02. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magánnyugdíjpénztárak összesített vagyona 3162 milliárd forint volt 2011. március 31-én, a portfólión belül a legnagyobb részarányt, 1529 milliárd forintot (48 százalék) a magyar állampapírok képviselték – ismerteti a Stabilitás Pénztárszövetség gyorsjelentése. A befektetési jegyek 1085 milliárd forintot (33 százalék), a részvények 343 milliárdot (11 százalék), a jelzáloglevelek pedig 78 milliárd forintot (2 százalék) tettek ki. A külföldi részvények aránya 4, a külföldi befektetési jegyeké 11 százalék volt március végén. A portfólió 2 százaléka bankszámlákon és készpénzben, 4 százaléka egyéb instrumentumokban volt. Az állami rendszerbe visszalépő tagok után 2011. június 12-ig átutalandó teljes vagyon értéke az előzetes adatok alapján meghaladhatja a 2800 milliárd forintot.

A pénztárak az 1998. és 2010. közötti időszakban – a szektor egészére vonatkozó reálhozamokból és a pénztári vagyon változásából becsült adatok alapján – összességében 220 milliárd forint körüli reálhozamot termeltek. A tagdíj-kiegészítés összege a vizsgált időperiódusban (1998 és 2010 között) 41,7 milliárd forintot tett ki. Így a társadalombiztosítási rendszerbe visszalépő, volt magánnyugdíj-pénztári tagok számára kifizetendő összeg meghaladhatja a 260 milliárd forintot.

Bába Julianna, a pénztárszövetség elnöke a közleményben rámutatott, hogy a pénztári átlagos reálteljesítmények csak hosszú időtávon értelmezhetőek. A pénztári portfóliók a lehetséges időintervallumok többségében infláció feletti hozamot (azaz pozitív reálhozamot) értek el, a 2008. évi világgazdasági válság negatív hatásai azonban a magasabb kockázatvállalású portfólióknál (kiegyensúlyozott, növekedési) és a 2006-tól kezdődő pénztártagság esetében éreztetik hatásukat. Ennek következtében a 2006–2010 közötti ötéves időszakban a reálhozamok akár negatívak is lehetnek, amivel a tagok 25-30 százalékának kell számolnia, és a legnagyobb számban a 2006 és 2008 között belépő tagokat érinti.

A pénztári portfóliók átlagos hozama az év első negyedében a növekedési portfólióknál 1,78, a klasszikusaknál 2,53 százalék, a kiegyensúlyozott portfóliók esetében pedig 3,08 százalék volt, mindháromé emelkedett a 2010 negyedik negyedévihez (1,33, –0,06, –0,57 százalék) képest. Bába Julianna közölte: a Stabilitás Pénztárszövetség egyelőre nem tud érdemben reagálni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivőjének egy tévéműsorban feltételes módban megfogalmazott állításaira, amely szerint „úgy tűnik, hogy négy pénztár nem teljesen a tagok érdekeit képviselte”. Elmondta, megvárják a felügyelet hivatalos határozatát, és ennek ismeretében alakítják majd ki álláspontjukat.

A szövetség elnöke cáfolta azt a sajtóban neki tulajdonított állítást is, amely szerint a visszalépő tagok a napokban újabb levelet fognak a pénztáruktól kapni, amelyben felszólítják őket, hogy rendelkezzenek a reálhozamról. Jelezte, a szabályok értelmében a magánpénztárak legközelebb a vagyonátadás elszámolásáról adnak tájékoztatást a visszalépő tagoknak, a reálhozammal kapcsolatos levelet már egy hónapja kiküldték.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.