Megmenekültek? A parlament igent mondott a megszorításokra

A görög parlament szerda délután megszavazta a 28,4 milliárd euró összértékű költségvetési megszorításokat tartalmazó törvénycsomagot.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793969" target="_blank"><strong>• Molotov-koktélokkal és kövekkel vonultak az országházhoz + Képek </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793868" target="_blank"><strong>• Összecsapások a fővárosban a parlamenti szavazás előtt + Videó + Képek</strong></a>

MNO
2011. 06. 29. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelműen csökkent az „azonnali katasztrófa” esélye annak nyomán, hogy a görög parlament szerdán elfogadta a kormány középtávú költségvetési takarékossági programját, ám hosszabb távon változatlanul komolyak a kockázatok – vélekedtek az athéni voksolás eredményének kihirdetése után londoni pénzügyi elemzők. Ben May, a Capital Economics – az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi tanácsadó és elemző ház – európai közgazdásza kommentárjában kiemelte, hogy Görögországnak ezek után meg kell kapnia a külső pénzügyi segélycsomag következő, 12 milliárd eurós, július elején esedékes részletét, amely „legalább augusztus közepéig” fedezi a görög finanszírozási igényeket, megelőzve „az azonnali törlesztésképtelenné válást”.


A csomagot 155 támogató és 138 elutasító szavazat mellett fogadta el a parlament. Az athéni törvényhozásban a kormánypárti szocialista frakció 155 tagjából egy képviselő a kiigazítások elfogadása ellen szavazott, de a döntés előtti bejelentésének megfelelően egy ellenzéki képviselő támogatta a megszorítást. A 300 fős parlamentben a csomag elfogadásához legalább 151 támogató szavazatra volt szükség. A képviselőházban név szerinti szavazást tartottak.

A döntéssel lehetővé válik, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek júliusi 3-i ülésén jóváhagyják a korábban elfogadott 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, 12 milliárd eurós részletének folyósítását. A 2011-2015 időszakra vonatkozó megszorító csomag értéke eléri a 28,4 milliárd eurót (7608 milliárd forint). Az athéni kormányzat így 14,32 milliárd euróval csökkenti kiadásait, míg bevételeit 14,09 milliárd euróval növeli.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.