Megmutatják, mi a véleményük a polgármesterről

Villámgyülekezésre hívják egymást a magyarok Kolozsváron szombat este 8-ra a Bocskai téri szökőkúthoz, hogy megmutassák a polgármesternek, mi is a véleményük róla. Az interneten közzétett felhívásban az áll, hogy Sorin Apostu a városban megrendezett nemzetközi filmfesztivál gálaműsorára hivatalos. A magyarok ott szeretnének „méltó fogadtatást” biztosítani neki.

MNO
2011. 06. 11. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felhívásban felsorolják az utóbbi időkben a kolozsvári magyarok által elszenvedett hátrányos megkülönböztetéseket, a polgármesternek tulajdonítható nyelvi kiszorításukat: három hete levágták a város határain az „Üdvözöljük Kolozsvárt!” feliratot is tartalmazó táblákat; újra kihelyezték Sorin Apostu eleinte hallgatólagos, majd nyílt támogatásával a Iorga táblát a Mátyás-szoborcsoportnál; a városnapok alatt a nemrég felújított Mátyás király szoborcsoportot a városi rendőrök szeme láttára használták folyamatosan kilátóként, játszótérként a lakosok; a magyar énekesek fellépésének programját pedig az utolsó pillanatban megváltoztatva beékelték az U szurkolótábor ünnepségét is; meg akarják büntetni az RMDSZ-t, mivel magyar nyelvű plakátokat helyezett ki Kolozsváron. Ezt azzal magyarázták, hogy a polgármesteri hivatal nem ad engedélyt csak „idegen” nyelvű szövegeket tartalmazó plakátokra.

A résztvevők arra akarják felhívni a polgármester figyelmét, hogy az általa vezetett intézménynek nemcsak a románokat kell képviselnie, hanem a kincses Kolozsváron élő magyar közösséget is, amely használja és használni fogja az anyanyelvét, plakátokon, üzletekben, utcán és otthon is. Erről a jogáról pedig nem fog lemondani.

(erdely.ma)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.