Mehetnek a fiatal pacsai nebulók

A csökkenő diáklétszám és a növekvő anyagi terhek miatt június végén bezárják a focikollégiumot Pacsán – írta csütörtöki számában a Zalai Hírlap.

MNO
2011. 06. 02. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami normatíva kevés az 5-8. osztályos diákokat nevelő futballkollégium működtetésére, a pénz kiegészítését egyedül vállaló pacsai önkormányzat pedig egyre nehezebben tudja előteremteni a pluszforrásokat, ami idén 13-15 millió forintot jelent. A kollégium bezárása után a távolabbi településekről származó diákok szeptembertől már nem Pacsán folytatják a tanulmányaikat, ezért az általános iskolában három pedagógusstátusz szűnik meg, és két konyhai dolgozótól is megválnak.

Júliustól a futballkollégiumban dolgozó nevelőtanár és két gyermekfelügyelő munkaviszonya is megszűnik, a kollégium épületét turista- vagy munkásszállóként hasznosítanák – olvasható a napilapban.

A pacsai futballkollégium az 1990-es évek elejéig a ZTE utánpótlás-nevelésének bázisa volt. Hanyatlása a rendszerváltás után kezdődött el, amikor a sportegyesület már nem tudta vállalni a finanszírozását. A fénykorában ötven diáknak otthont adó futballkollégiumban évről évre csökkent a létszám, jelenleg 28 diákjuk van. A Magyar Labdarúgó Szövetség és a ZTE vezetésével folytatott tárgyalások idén sem vezettek eredményre, ezért a két fenntartó – Zalaigrice és Pacsa önkormányzata – a bezárás mellett döntött.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.