Mennyi nyolcból hat? – Jöhet a válasz Luxemburgból

Felkészülési találkozóval készül péntek este keddi Európa-bajnoki selejtezőjére a magyar labdarúgó-válogatott. A mai ellenfél az eddig kilencből kilencszer elnáspángolt Luxemburg lesz – de vegyük komolyan a Pest megyényi országot: nemrég megverte Szlovákiát, és megcibálta Franciaország, valamint Románia bajuszát. Kis országok ellen amúgy jól megy a mieinknek, de intő jel, hogy a San Marino elleni nyolc gólból hat „nem lesz ott” a pályán. Közben fél szemmel pedig Moldovára is figyelnünk kell.

2011. 06. 03. 5:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Luxemburg elleni mérlegünk eddig makulátlan. 1938 óta kilencszer találkoztunk, 46-10 a gólarány, legutóbb (2003-ban) 5-1-re győztünk Budapesten. Nyilasi Tibor három találkozónkon összesen nyolcszor mattolta a parányi ország csapatát, ebből ötször a legnagyobb gólkülönbségű összecsapáson, 1975. október 19-én volt eredményes. Ne legyünk türelmetlenek, ha egy félidőnyi játék után nem vezetünk öt góllal; kétszer is előfordult, hogy féltávnál döntetlenre álltunk Luxemburggal. A legszorosabb találkozót 1993-ban játszottuk, de Détári jókor volt jó helyen, így elmaradt az „égés”.


Rendben van, tavaly októberben csúnyán elláttuk San Marino baját (8-0), azért a két, futballmúlttal és -jelennel sem rendelkező európai miniállam elleni találkozók előtt jó lesz vigyázni és szerénynek maradni. A péntek-keddi két FIFA-játéknapon először Luxemburgban meccsel felkészülési találkozón Egervári Sándor labdarúgó-válogatottja, a jövő héten pedig a 2012-es Európa-bajnokságra kvalifikáló következő selejtezőre, az Olaszország testében elhelyezkedő San Marinóba utazik. Azért sem árt az óvatosság, mert abból a számtalan találatból a háromnegyede „ott sem lesz” most, Rudolf Gergely, Gera Zoltán és Szalai Ádám sérülés miatt el sem utazott a legkisebb Benelux államba.

A péntek esti ellenfélről tudni kell, hogy 2006 óta folyamatosan fejlődik (a 190.-ről a 125. helyig lépdeltek fölfelé a FIFA ranglistáján), február elején legyőzte a vb-n vitézkedő Szlovákiát, éles meccsen kapott ki a franciáktól tavasszal, majd betalált Bukarestben a románok kapujába is, és majdnem pontot szerzett. Az ellenünk lejátszandó összecsapás a keddi, fehéroroszok ellenire készíti fel Luc Holtz tanítványait, ők sem fogják fel tehát éppenséggel osztálytábornak a hazai 90 percet.

Ritkán esik szó erről a kis országról, így illendő talán megismerkednünk vele. A Franciaország, Németország és Belgium közé ékelődött mai hercegséget 1815-ben alapították, 1890 óta független. Fővárosa Luxembourg. Alapvetően agrárállamról van szó, de van némi vasérce is, mégis mint Európa egyik pénzügyi központja hallhatunk róla a legtöbbet. Az elsöprő többségében katolikus ország méreteiben megfelel nagyjából Pest megyéének, lélekszáma félmillió (ez a szám folyamatosan növekvőben van), a várható átlagos élettartam 77 év…

Szabics tudja, milyen

Most egy kis történelem, közelítve a péntek este 20.15-kor kezdődő mérkőzéshez: mostani csapatunkban a csatárhiány kényszeréből rehabilitált Szabics Imre emlékezhet a legélénkebben a luxemburgi focira, az eddigi kilenc közül utolsó egymás elleni meccsünkön, 2003-ban ugyanis ellenük debütált – duplázott, és nyertünk 5-1-re (ne tagadjuk le: akkor volt utoljára válogatott, amikor 2006-ban a szintúgy kicsi Málta 2-1-re megalázott bennünket). Az osztrák Sturm Grazcal nemrégiben bajnoki címet ünneplő exfradista támadónak kapóra jön ez a két mérkőzés, ugyanis ha megismétli a 2003-as teljesítményt, könnyen bent ragadhat a válogatottban az őszi tétmérkőzésekre is, kiszorítva a szintén visszatérő Tököli Attilát és a feltörekvő Németh Krisztiánt. Posztján Szalai Ádámra – úgy tűnik – az ősszel nem számíthat Egervári Sándor, Rudolf Gergely pedig az új játékrendszerben jobbról beinduló középpályásként szerepel. (Gerának bokasérülése van, felépülése bizonytalan.)

Míg a magyar nemzeti tizenegy a Josy Barthel Stadionban teszi tiszteletét, az Eb-selejtezős E csoportban négy riválisunk a pontjait gyarapíthatja, Moldova Svédországot, San Marino Finnországot fogadja. Ha az Ibrahimovicot nélkülöző svédek ugyanazt mutatják, mint a párosítás „odavágóján”, nem fognak nyerni a matematikailag még mindig versenyben lévő moldávok ellen (az odavágón épphogy leszüretelték az északiak a 3 pontot), ez pedig nekünk a csoport második helyéért folytatott harcban nagyon jó lenne – csakúgy mint a finnek csodaszámba menő pontvesztése a világ leggyengébb válogatottjától, amely minket majd kedden lát vendégül.

Egervári kotyvaszthat

Az biztos, hogy nekünk (FIFA-ranglistán 52.-ként) a mostani két meccsünkre kell figyelnünk a 125. Luxemburg és a 202. San Marino ellen. Egervári Sándor a helyszíni sajtótájékoztatón leginkább két dolgot hangsúlyozott: labdarúgói nem eresztettek le a nyár elérkeztével, illetve hogy számtalan dolog kipróbálására alkalmas lehet az, hogy sok a sérült… Az biztos, hogy lesznek érdekességek a kezdőben, de ha csak menetközben variálna Egervári az eddig ismert részleteken felül, a következő csapatra számíthatunk:

Bogdán Ádám – Lázár Pál, Juhász Roland, Lipták Zoltán, Laczkó Zsolt – Elek Ákos, Vadócz Krisztián – Koman Vladimir, Hajnal Tamás, Dzsudzsák Balázs – Szabics Imre. (Kispad: Király – Vanczák, Pintér – Varga, Koltai, Czvitkovics – Tököli, Németh.)

A pénteki (20.15) és a keddi (20.30) mérkőzésen is győzelmet vár a sportközvélemény, annál is inkább, mert e két válogatott ellen eddig valamennyi mérkőzésünket biztosan nyertük.

A találkozó összefoglalóját a lefújást követően azonnal, este 10 óra után pár perccel olvashatják a Magyar Nemzet Online oldalán!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.