Merkel megköszönte Peking segítségét

A Frankfurter Allgemeine Zeitung részletesen beszámol a kínai kormányfő berlini látogatásáról. A Die Presse arról tájékoztat, hogy Bécs nem támogatja az uniós mezőgazdasági támogatások csökkentését.

2011. 06. 29. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung – faz.net

A frankfurti napilap Merkel megköszöni a felajánlott segítséget című cikkében tudósít a kínai kormányfő berlini látogatásáról. Kína támogatást ígért az euróövezet államainak az adósságválság elleni küzdelemben; ha szükséges készek további államkötvényt vásárolni. „Ha Európának nehézségei vannak, kinyújtjuk segítő kezünket” – fogalmazott Ven Csia-pao kedden az első német–kínai kormányzati konzultáció után.

Angela Merkel kancellár megköszönte Ven ígéretét. „Örülök, hogy Kínának komoly érdekei fűződnek a stabil euróhoz” – mondta Merkel.

Korábban számos miniszter és gazdasági képviselő összesen 14 szerződést írt alá. A legnagyobb falatnak a 10,6 milliárd eurós megállapodás számít, melynek keretében Kína 62 Airbus 320-as gépet rendelt.

Merkel kijelentette, Ven és 13 miniszterének látogatása új fejezetet nyitott a német–kínai kapcsolatokban. A tavalyi évben kezdett stratégiai partnerséget még tovább kívánják mélyíteni. Németország lehet a kínai gazdasági kapcsolatok EU-n belüli motorja.

Pekingben élesen bírálják, hogy a NATO az eredeti líbiai ENSZ-mandátumát – mely a civil lakosság védelmére szorítkozott – nyilvánvalóan a tripoli kormányváltásra kívánja használni. Ez megnehezíti Németország ama törekvését, hogy meggyőzze Kínát, a biztonsági tanácsban egy olyan határozatot támogasson, amely elítéli a szíriai rezsim fellépését a tüntetők ellen. A kínai miniszterelnök már hétfőn este találkozott a német külügyminiszterrel, ahol a líbiai és szíriai helyzet mellett szóba került a feszült szudáni helyzet is. Az afrikai ország déli része július elején kívánja bejelenteni függetlenségét. Kína szoros kereskedelmi kapcsolatokat ápol az afrikai országgal.

Merkel kijelentette, szoros munkakapcsolatra törekszik Pekinggel. Ugyanakkor még nem állapodtak meg a következő kormányzati egyeztetés időpontjáról. Ven meghívta a kancellárt, hogy még az idén látogasson el Pekingbe. Jang külügyminiszter bejelentette, hogy jövő év elején ismét Berlinbe látogat, a kétoldalú diplomáciai kapcsoltok felvételének 40. évfordulójára.

Die Presse – diepresse.com

A bécsi napilapban Claudia Dannahauser Ausztria ellenzi az EU mezőgazdasági költségvetésének csökkentését című cikkében ismerteti a szövetségi kormányon belüli vitákat. Maria Fekter (ÖVP) pénzügyminiszter is arra szeretné rávenni Brüsszelt, hogy takarékos költségvetést dolgozzon ki, s mint a többi nettó befizető, nem kívánja növelni az osztrák hozzájárulást. A brüsszeli bizottságtól eredetileg felvetett 6-8 százalékos kiadásnövekedést keményen visszautasították.

A mezőgazdasági támogatások kérdésében Bécs élesen ellenzi azokat a támogatáscsökkentéseket, melyeken José Manuel Barroso bizottsági elnök gondolkodik. Nikolaus Berlakovich (ÖVP) mezőgazdasági miniszter a keddi kormányülésen elérte, hogy a kabinet álláspontja szerint az újrastrukturált közös uniós mezőgazdasági politikára rendelkezésre bocsátott források nem csökkenhetnek.

Az osztrák terveknek uniós szinten két komolyabb ellenfele létezik, a kelet-európai tagállamok, melyek a források igazságosabb újraosztását követelik, valamint azok a nettó befizetők, akik nem kívánják további forrásokkal támogatni a közösségi célokat. De ez utóbbi csoport tagja Ausztria, mely korábban részt vett a felháborodott befizetők befagyasztási kezdeményezésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.