„Mindenkinek a javára válik” a brüsszeli Székelyföld-iroda

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében megnyílt kedden Székelyföld képviseleti irodája Brüsszelben. Időközben több romániai magyar napilap arról számolt be, hogy Tőkés László román állampolgárságának megvonását javasolja a brüsszeli Székelyföld-képviselet megnyitása miatt a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/787982" target="_blank">• Nagyon jó állapotban van a magyar–román kapcsolatrendszer</a></strong>

MNO
2011. 06. 01. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében megnyílt kedden Székelyföld képviseleti irodája Brüsszelben. A megnyitón – amelyet az irodának helyiséget biztosító magyarországi régiók képviseletén rendeztek – Semjén egyebek között azt hangoztatta, hogy a románság és a magyarság egymásra van utalva: Románia nem lehet sikeres ország az ott élő magyarság boldogulása nélkül, a magyarság pedig nem boldogulhat, ha Románia nem sikeres.

Az iroda tevékenysége nem valaki ellen irányul, nem sérti senkinek az érdekeit, hanem javára válik mindenkinek, így Romániának is azáltal, hogy uniós forrásokat próbál a Székelyföldre vinni – szögezte le a kormányfőhelyettes. Semjén hangoztatta: az iroda kifejezi azt, hogy a nemzeti lét érték az egyetemes emberiség számára, és „aki ezt nem érti, nem a XXI., hanem a XIX. században van”. A miniszterelnök-helyettes azt kívánta, hogy azt a kulturális, szellemi és természeti gazdaságot, amelyet Székelyföld jelent, sikerüljön minél jobban megismertetni az Európai Unió egészével, és sikerüljön minél több uniós forrást vinni ezekbe a megyékbe.

Magyar újságíróknak külön nyilatkozva Semjén azt is kifejtette: a kormánynak nem kell kommentálnia, hogy az iroda megnyitásával kapcsolatban a román belpolitikában bizonyos politikai erők hisztériát keltenek, A képviselet létrehozása „teljes összhangban van az unió betűjével” – fogalmazott. Mivel pedig Székelyföld lakosságának többsége magyar, természetes, hogy a kormány támogatja a képviselet működését – tette hozzá.

A megnyitón Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke egyebek között azt hangoztatta, hogy az érintett három megye (Hargita, Maros, Kovászna) történelmében, kultúrájában, adottságaiban egy régiót képvisel, és a napi problémák megoldásában is erősebbek lehetnek, ha közös képviselettel rendelkeznek. Székelyföld szeretne élni azzal a kapcsolatrendszerrel, amely az európai országok, régiók, polgárok között épül. Szeretnék elérni, hogy a három megye modernebb, fejlettebb legyen, és fel akarják hívni a figyelmet a régió adottságaira – fejtette ki.

Péter Ferenc, a Maros megyei Szováta polgármestere rámutatott, hogy az iroda fontos szerepet tölt be az idegenforgalmi látványosságok megismertetésében. Lehetőséget teremt a képviselet arra is, hogy a térség szorosabb kapcsolatba kerüljön a piacokkal. Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke szintén az összefogás fontosságát hangoztatta. Rámutatott, hogy az a támogatás, amelyet az iroda szerezni fog, nemcsak Székelyföldnek segít, hanem a román nemzetgazdaságot fogja erősíteni. Uniós szinten még nincsenek jó receptek arra, hogy az elmaradottabb térségeknek az unió milyen formában nyújtson segítséget – vélte. A székelyföldi illetékesek külön köszönetet mondtak az EP-képviselőknek, akik közül Sógor Csaba (RMDSZ) jelen volt a megnyitón.

Elvennék Tőkés román állampolgárságát

Tőkés László román állampolgárságának megvonását javasolja a brüsszeli Székelyföld-képviselet megnyitása miatt a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője – számolt be szerdán internetes oldalán több romániai magyar napilap. A Krónika és a kolozsvári Szabadság egyaránt hírt adott arról, hogy az ellenzéki liberális párt színeit képviselő Puiu Hasotti szenátusi felszólalásában úgy fogalmazott: sajnálja, hogy nem létezik az állampolgárság megvonásáról rendelkező törvény. Szerinte a brüsszeli iroda megnyitására nem került volna sor, ha a román parlament határozottan fellép a március 15-i megemlékezések idején magyar politikusok részéről elhangzott kijelentések ellen.

A liberális párti szenátor kezdeményezte egyebek között annak a politikai nyilatkozatnak az elfogadását, amellyel a bukaresti parlament annak idején vissza akart utasítani néhány, Orbán Viktornak tulajdonított mondatot, amelyről utólag kiderült, hogy nincs köze a magyar miniszterelnök üzenetéhez. Hasotti egyebek között azért kifogásolja a brüsszeli iroda megnyitását, mert szerinte Székelyföld „soha nem létezett, és most sem létezik a román történetírásban”. Úgy fogalmazott: a képviselet megnyitása a „románellenes” Tőkés Lászlónak tulajdonítható. „Sajnálom, hogy nem létezik olyan törvény, amelynek alapján megvonhatnánk Tőkéstől a román állampolgárságot” – közölte.

A román alkotmány szerint a román állampolgárság valóban nem vonható vissza azoktól, akik születésüknél fogva szerezték meg azt. Titus Corlatean, a szenátus külpolitikai bizottságának szociáldemokrata elnöke elfogadhatatlannak minősítette „egy nem intézményesített entitás” képviseletének a bejegyzését, és bírálta a román állam- és kormányfőt, amiért eddig nem reagált az ügyre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.