Molotov-koktélokkal és kövekkel vonultak az országházhoz + Képek

A megszorítások ellen tiltakozó görög tüntetők szerda délben ismét összecsaptak a rendőrökkel Athénben a parlament előtti Szintagma téren.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793868" target="_blank"><strong>• Összecsapások a fővárosban a parlamenti szavazás előtt + Videó + Képek</strong></a>

MNO
2011. 06. 29. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták a maszkos, gázálarcos, pajzsos rohamrendőröket. A transzparensek nyelével ütötték a rendőröket, amire a rendőrök gumibottal válaszoltak. Többen megsérültek, több tüntetőt őrizetbe vettek. A rendőrök könnygázt is bevetettek. A tüntetők közölték: megpróbálják áttörni a parlament épülete körüli téren felállított kordonokat. A résztvevők számát ezrekre becsülték.

A reggeli órákban tüntetők négyszáz fős csoportja csapott össze a rendőrökkel nem messze a parlamenttől, néhány órával a megszorító intézkedésekről való parlamenti szavazás előtt. A tüntetők a térre akartak eljutni, de a rendőrök könnygázzal feloszlatták a csoportot. Kórházi illetékesek szerint tíz ember könnyebben megsérült. „A kormány tavaly úgy döntött, hogy tönkreteszi a közigazgatást és az egyetemeket. Választásokat követelünk, különben egy hónapig az utcán maradunk” – mondta reggel az egyik tüntető, egy negyedéves egyetemi hallgató.


A tüntetők azzal a szándékkal gyűltek össze a parlament előtt, hogy megakadályozzák képviselők bejutását a parlamentbe. Megállították Liana Kanelli kommunista képviselő gépkocsiját, majd elengedték, amikor a képviselő közölte, hogy a megszorító intézkedések ellen fog szavazni. Ennek ellenére valaki a tömegből joghurtot öntött az arcába. A tüntetők a görög bajok fő okozóinak tartott három politikus – Jeórjiosz Papandreu kormányfő, Evangelosz Venizelosz, az új pénzügyminiszter és Théodorosz Pangalosz miniszterelnök-helyettes – pálcákra ragasztott, ijesztő képmásaival hadonásztak. „Kutyák, nézzetek a gazdáitok után!” – skandálták a rendőröknek kukákat borogatva és szeméttel dobálva a rendvédelmi erők tagjait.


Kedd este legalább 46 ember sérült meg, főként rendőrök, amikor felbőszült tüntetők utcakövekkel dobálták meg a rend őreit, akik könnygázzal és fénygránáttal válaszoltak. A szerdai parlamenti szavazás a több évet átfogó költségvetési megszorító intézkedésekről döntő fontosságú abból a szempontból, hogy a csőd szélén álló Görögország megkapja-e a nemzetközi pénzügyi segítség következő részletét, de kulcskérdés az euróövezet számára is. A kormány 24,8 milliárd eurós takarékossági intézkedéscsomagját és 2015-ig szóló, ötvenmilliárd eurós bevételre számító privatizációs programját a kedd óta 48 órás általános sztrájkot tartó szakszervezetek is határozottan ellenzik.




Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.