Most vált teljes jogú európai uniós taggá Magyarország

Nem túlzás azt állítani, hogy egy tűzkeresztségen esett át Magyarország az uniós elnökséggel, és ezzel vált teljes jogú tagjává az Európai Uniónak – fogalmazott Németh Zsolt külügyi államtitkár csütörtökön Siófokon, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség külügyi kabinetjének kihelyezett ülésén, amelyen beszélt egy új szellemiségű magyar nemzetpolitikáról is.

MNO
2011. 06. 02. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kabinet zárt ülését megelőzően Hörcsik Richárd, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnöke sajtótájékoztatón számolt be Magyarország európai uniós elnökségének sikereiről, hivatkozva az uniós elnökség legnagyobb parlamenti eseményére, a kedden, a magyar Országgyűlésben befejeződött plenáris ülésre. Beszámolója szerint az unió tagállamainak közös gyűlésén a magyar elnökség eddigi munkájáról szóló beszámolót követően senki nem fogalmazott meg negatív véleményt, elismerték a magyar elnökség munkáját. „Sikeres elnökség, sikeres külügyi munka, sikeres frakció” – summázta az értékelést.

Németh Zsolt külügyi államtitkár azt emelte ki, hogy problémamentesen zajlik a végéhez közeledő magyar uniós elnökség. Ez az időszak azért is fontos, mert most alakultak ki azok a működési mechanizmusok, jöttek létre azok a személyes kapcsolatok, amelyek zökkenőmentessé teszik Magyarország beilleszkedését – fejtette ki. A konkrét eredmények közül kiemelte egyebek között az erős gazdasági kormányzatra irányuló javaslatcsomagot, jelentős eredménynek nevezte az európai roma-keretstratégia megalkotását, és kiemelkedő célként említette a horvátországi csatlakozási tárgyalások lezárását.

A külügyi államtitkár az elmúlt időszak nagyon fontos feladataként számolt be az állampolgársági törvény végrehajtásáról. Az állampolgárságot igénylők száma elérte a 80 ezret, alapvetően a szomszédos államokban élő magyarok körében. Abban, hogy idáig viszonylag zökkenőmentes volt ez a folyamat, nem kis része van a magyar diplomáciának – hangsúlyozta a politikus. Közölte, a magyar kormányzatnak nagyon határozott célkitűzése az, hogy egy új jellegű, egy új szellemiségű magyar nemzetpolitikát, illetve ezzel összefüggésben egy új szomszédságpolitikát valósítson meg. „A legfontosabb az, hogy a határon túl élő magyarok érezzék, mögöttük áll egy anyaország, és ha sérelem éri őket, az anyaország kiáll mellettük” – mondta, megemlítve, hogy a közelmúlt is szolgáltatott példákat arra, hogy szükség van az ilyen kiállásra. Föltett szándéka a külpolitikának, hogy az emberi és a kisebbségi jogok kiemelt szerepet töltsenek be a magyar nemzetpolitikában – tette hozzá.

A 35 meghívottal megrendezett, kétnapos, kihelyezett frakcióülés kiemelt témája Magyarország európai uniós elnöksége, az elmúlt öt hónap értékelésével, és a még hátralévő egy hónap teendőinek megbeszélésével, de általánosságban szó lesz a frakció külügyi munkájáról is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.