Nagy gondban vannak a malmok

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három malomipari céget bírságolt összesen ötvenmillió forintra, miután több közbeszerzésen a háttérben egymás közt osztották meg a munkát – közölte a GVH szerdán az MTI-vel.

MNO
2011. 06. 29. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megbírságolt cégek a H&T Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Sikér Malomipari Feldolgozó és Kereskedelmi Zrt., valamint a Szécsény-Mill Kft. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 2006-ban három fordulóban írt ki közbeszerzési eljárást a Magyarország területén található intervenciós raktárakból származó gabona élelmiszersegélyként történő feldolgozására. A GVH annak vizsgálatára indított eljárást, hogy a gabonafeldolgozó vállalkozások előzetesen megállapodtak-e az árakról, valamint a várható nyertesek személyéről.

A GVH az eljárás megindításával egyidejűleg előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét (hajnali rajtaütést) tartott, ahol lefoglalt egy együttműködési megállapodást, amely a Sikér és a Szécsény-Mill jogelődje, a Három Malom között jött létre. Az irat – amelynek aláírását mindkét aláíró vállalkozás elismerte – arról tanúskodik, hogy a két cég az ajánlattételi határidő lejárta előtt felvette a kapcsolatot egymással, hogy megállapodásban rögzítsék: bármely fél a tenderen való sikeres szereplése estén a másik féllel a munka ötven százalékának elvégzésére alvállalkozói szerződést köt.

A megállapodás versenykorlátozó jellege abban áll, hogy bármelyikük nyerése esetén gyakorlatilag mindketten nyertesekké válnak. Az ajánlatok bontását követően tudták, hogy rajtuk kívül más nem tett ajánlatot, ezért a vállalkozások közötti megállapodás a verseny teljes kizárásával járt. A Gazdasági Versenyhivatal a jogsértésért a H&T Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, valamint a vele egy cégcsoportba tartozó Szécsény-Mill Kft.-t összesen 20 millió, a Sikér Malomipari Feldolgozó és Kereskedelmi Zrt.-t harmincmillió forint bírság megfizetésére kötelezte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.