Negyven évig voltak elzárva a világ elől

Soha nem látott fotósorozat kerül kalapács alá a Beatlesről Amerikában. Az ötven kép az első washingtoni koncert idején készült. Szakértők szerint az együttesről kevés ilyen személyes és intim fotó létezik – az aukciósház több tíz millió forintos bevételben bízik.

MNO
2011. 06. 11. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Beatles 1964-ben járt először az Egyesült Államokban. Már a repülőtéren több ezer rajongó várta őket, a Washington Coliseumban pedig egyik leghíresebb koncertjüket adták. A fellépésről felvétel is készült, bár nem túl jó hangminőséggel. Az együttest azonban a koncert előtt és után is külön fotós kísérte.

Az akkor 18 éves Mike Mitchellt az együttes hasonló korú tagjai kérték fel, hogy örökítse meg a körutat. „Azt figyeltem, hogy a többi fotós mit és mikor fényképez, és próbáltam azt megörökíteni, amit ők nem. A sajtótájékoztatón felmentem melléjük a pódiumra. Akkor készültek a legszemélyesebb képek. Nem a koncertek után, mert olyankor a rajongóknak pózoltak” – mondta a fotós.

A képek 40 évig hevertek Mitchell padlásán. Nem feledkezett meg róluk, csak úgy emlékezett, hogy nem sikerültek túl jól. A gazdasági válság miatt az elmúlt években egyre kevesebb megrendelést kapott. Ezért döntött úgy, hogy néhány régi képét közzéteszi. Amikor a fotókat elővette, tudatosult benne, hogy a rock and roll történelem egy darabját örökítette meg. „A képek csodálatosan személyesek, közeliek, intimek. Később nem készültek hasonlók az együttesről” – mondta Cathy Elies, az aukciósház vezetője.

Az ötven fekete-fehér képért 100-150 ezer dollárt – vagyis 18-28 millió forintot – remél az aukciósház.

(HírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.