Nekivadult tüntetők: éjszaka sem nyugodtak meg a görögök + Képek

A megszorítások ellen tiltakozó görög tüntetők csütörtök hajnalban ismét összecsaptak a rendőrökkel Athénban a parlament előtti Szintagma téren. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/794021"><strong>• Élesedik a helyzet Athénban: lángokban állt a pénzügyminisztérium + Képek</strong></a>

MNO
2011. 06. 30. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényhozás szerdán szavazta meg a 28,4 milliárd euró összértékű költségvetési megszorításokat tartalmazó törvénycsomagot. A görög parlamentnek csütörtökön a megszorítócsomag végrehajtási törvényeiről és az ötvenmilliárd eurós privatizációs csomagról is szavaznia kell.


Tiltakozásul éjszaka százak vonultak ismét a parlament épületéhez. A többségükben fekete csuklyát viselő fiatalok kőzáport zúdítottak rendőrökre, akik könnygáz bevetésével válaszoltak. A nekivadult tüntetők nem kímélték a környékbeli üzlethelyiségeket sem, és gyújtogattak is.

A tüntetők között számos orvos volt, akik beszámoltak arról, hogy legalább 25, könnyebben megsérült demonstrálót, valamint több száz olyan embert láttak el, aki a könnygáz miatt légzési nehézségekkel küszködött. A rendőrszakszervezet szerint legalább negyven rendőr sérült meg.


Szerdán a csomagot 155 támogató és 138 elutasító szavazat mellett fogadta el a parlament. A kormánypárti szocialista frakció 155 tagjából egy képviselő a kiigazítások elfogadása ellen szavazott, de a döntés előtti bejelentésének megfelelően egy ellenzéki képviselő támogatta a megszorítást. A 300 fős parlamentben a csomag elfogadásához legalább 151 támogató szavazatra volt szükség. A képviselőházban név szerinti szavazást tartottak.


A döntéssel lehetővé válik, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek júliusi 3-i ülésén jóváhagyják a korábban elfogadott, 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, 12 milliárd eurós részletének folyósítását.


Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.