Nem döntöttek a görögökről

Az euróövezeti tagállamok (Eurogroup) egyelőre elhalasztották a végső döntést a Görögországnak nyújtandó 12 milliárd eurós újabb hitelrészlet folyósításáról.

MNO
2011. 06. 20. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az indoklás szerint a súlyos adósságproblémával küzdő Görögországnak előbb szigorú takarékossági intézkedéseket kell bevezetnie, és a görög parlamentnek döntenie kell a pénzügyi reformról szóló törvényekről – szól az erről hétfőn hajnalban Luxembourgban meghozott határozat. A miniszterek a közleményükben jelezték, hogy várakozásuk szerint a most esedékes 12 milliárd eurós részlet folyósítása július közepéig lehetséges. Mindenesetre továbbra is nyitva áll az út Athén előtt, hogy hozzájusson a hitelrészlethez, amelyből 8,7 milliárd eurót az unió (elsősorban az euróövezeti országok) biztosít, a közös program másik résztvevője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig 3,3 milliárd eurót tesz hozzá.

Luxembourgban a pénzügyminiszterek arról is megállapodtak, hogy a magánhitelezőket (bankok) is bevonják a hitelezési programba. Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő vasárnap felszólította honfitársait, álljanak ki a rendkívül népszerűtlen megszorító intézkedési csomag mellett, hogy elkerülhessék az államcsődöt. Hozzáfűzte, hogy a nemzeti megosztottság nem segíti elő az ország túlélését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.