Nem lehet kezeletlenül hagyni ezt a problémát

A romák felzárkóztatásához elengedhetetlen a szegénység kezelése – hangoztatta Balog Zoltán államtitkár a soproni VOLT Fesztiválon szerdán rendezett kerekasztal-megbeszélésen, hozzátéve: ha nem oldják meg a problémát, az sokkal többe kerül. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/793970" target="_blank">• Amíg mások beszéltek róla, addig „mi megcsináltuk” + Képriport <br /></a></strong>

MNO
2011. 06. 29. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felzárkózásért felelős államtitkár arra utalva, hogy az utóbbi évtizedekben nem csak romák helyzete romlott, elmondta: a kilátástalan helyzetük miatt elkeseredett emberek egymásban keresik a hibát, így a problémák nem etnikai konfliktusból adódnak, hanem „alapvetően a szociális nyomor következményei”. Úgy fogalmazott: a romastratégiával „kitettük a szennyest a kirakatba, de odatettük mellé a mosószert és a mosógépet is”. Az államtitkár szerint a létező problémát lehetőséggé kell alakítani, erre most komoly esély van.

A posztszocialista országokban a mélyszegénység „nem az, aminek látszik” – jegyezte meg Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő a fórumon, azt hangoztatva, hogy ha a helyzetet nem kezelik, akkor ez Európa egésze számára kockázatot jelent. A stratégia elfogadása előtt „nem volt intézményi keret, nem volt főnök”, míg most minden államnak ugyanannak a követelményrendszernek kell megfelelnie, ugyanakkor elkerülhető, hogy ha valami kidolgozatlan, koncepciótlan, akkor a tagállamok egymásra mutogassanak – sorolta az előnyöket.

Az európai roma keretstratégiát a múlt hét végén hagyták jóvá csúcsértekezletükön az EU-tagállamok vezetői.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.