Nem zárt jó hetet a pesti börze

Vegyesen szerepeltek a vezető részvények az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén, elsősorban a Mol és az OTP árfolyamesése miatt a részvényindex 1,42 százalékos csökkenéssel, 22 378,79 ponton zárta a hetet.

MNO
2011. 06. 26. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BUX jelenleg a 2010. december végi 21 327 pontos értékénél 1052 ponttal, 4,9 százalékkal magasabban áll. A hét vesztese a Mol és az OTP volt, ezzel ellentétben a Magyar Telekom jelentősen erősödött, a gyógyszeripari papírok árfolyama pedig viszonylag stabil maradt. A forgalom az előző héthez képest némileg emelkedett, de a piaci aktivitás még mindig alacsonynak mondható. A múlt héten 65,9 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon az előző hét 49,3 milliárd forintos forgalma után.

A görög adóssághelyzet még mindig a figyelem középpontjában van, és ez elsősorban az európai részvénypiacokon okozott bizonytalanságot a múlt héten. Csütörtök éjszaka aztán megszületett a megállapodás Görögország és hitelezői között a második reformcsomag részleteiről, ami egy lépéssel közelebb hozta a pénzügyi támogatás esedékes részletének kifizetését. A segélycsomag feltételeként szolgáló megszorító intézkedéseket azonban még el kell fogadnia a görög parlamentnek.

Az adósságválság mellett nem kedvezett a piacok hangulatának az sem, hogy a héten megjelent makrogazdasági adatok többsége csalódást keltett, és a gazdasági válságból való kilábalás lassulására utalt mind Amerikában, mind az euróövezetben. Mindezek hatására erősödött a kockázatkerülés, a befektetési menedéknek tekintett svájci frank árfolyama pedig rekordot döntött az euróval, valamint a forinttal szemben is. A frank árfolyama csütörtökön 227,40 forinton érte el eddigi legmagasabb árfolyamát.

A BÉT-en a vezető részvények közül a hét vesztese a Mol volt. Az olajtársaságot, illetve vezérigazgatóját korrupciós vádak érték Horvátországban. A társaság visszautasította a horvát sajtóban megjelent gyanúsításokat, amelyeket a horvát államügyészség nem erősített meg. A Mol-részvények árfolyama 3,6 százalékkal 21 400 forintra esett. Forgalmuk az összforgalom 36 százalékát tette ki, 24 milliárd forint volt. Az OTP-papírok ára 3,12 százalékkal 5620 forintra csökkent. A heti részvénypiaci forgalomból az OTP 47 százalékkal részesedett, 31 milliárd forintos adásvétellel.

A Magyar Telekom 4,68 százalékkal drágult, 581 forinton zárt pénteken, forgalma a héten 5,6 milliárd forint volt, a teljes forgalom 8,6 százaléka. A Richter 0,9 százalékkal 36 400 forintra erősödött, forgalma 2,8 milliárd forint volt, az összforgalom 4,2 százaléka. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama ugyanakkor 1,4 százalékkal 19 700 forintra csökkent. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX egy hét alatt 29 ponttal, 1,58 százalékkal csökkent, jelenleg 1812,53 ponton áll.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.