„Nincs semmi esélyünk a korrupció ellen vívott harcban”

A szerb korrupcióellenes hatóság egy német sajtókonszernnek adott igazat abban a vitában, amely a balkáni ország legnagyobb példányszámú napilapjának privatizációja kapcsán robbant ki.

MNO
2011. 06. 02. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtöki hír szerint a hatóság kimondta: a Novosti című újság magánkézbe adásakor „olyan sok törvénytelenség történt”, hogy a kormánynak ezekre mindenképpen fel kellett volna figyelnie.

Milan Beko, Szerbia második leggazdagabb embere jogellenes módon szerezte meg a Novosti többségi tulajdonrészét, s ennek során több millió euró kárt okozott az esseni székhelyű Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) lapkiadó vállalatnak – mutat rá a korrupcióellenes hatóság jelentése. „A Novosti magánkézbe adása olyan törvénytelen eljárás keretében történt, amely klasszikus példája a szervezett bűnözésnek és a korrupciónak. Ez a példa világosan mutatja a hatóságok összefonódását a pénzügyi hatalom központjaival” – áll a jelentésben.

A korrupcióellenes testület feljelentést akar tenni az adásvételi szerződésben érintettek ellen. Mint rámutatott, a Novosti értékesítése egyértelműen az ügyészségre tartozó feladat. „Ha az ügyészség nem lát okot vádemelésre, s nem veszi észre az ügyben a szervezett bűnözés csíráit, akkor nincs semmi esélyünk a korrupció ellen vívott harcban” – hangsúlyozza a hatóság jelentése.

Szerbia az egyik legkorruptabb ország Európában. A korrupció elleni küzdelem a belgrádi kormány egyik legfontosabb feladata az Európai Unióba vezető úton.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.