Női foci-vb: győzelemmel nyitott a házigazda

<p>Vasárnap délután elkezdődött a női labdarúgó-világbajnokság Németországban: az első napon Franciaország 1–0-ra verte Nigériát Sinsheimben, míg Németország rekordszámú néző előtt 2–1-re győzött Kanada ellen Berlinben.</p>

Pintér Patrick
2011. 06. 26. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos nyitóünnepség előtt lépett pályára a Hoffenheim otthonául szolgáló sinsheimi stadionban Nigéria és Franciaország együttese. Az európai csapat az első félidőben jobbára szögletek utáni helyzetekből veszélyeztette a fehér mezes afrikaiak kapuját, ám többek között Renard közeli pörgetése is fölé szállt. A második játékrész elején egy formás akciót követően Delie lőtt közelről a hálóba, s mint később kiderült, ezzel a franciák meg is nyerték a mérkőzést.

A nap másik találkozóján 73 860 néző előtt – soha ennyien nem voltak még kíváncsiak Európában női futballmérkőzésre – Németország Kanadát fogadta Berlinben. Az Olimpiai Stadionban Christian Wulff, a Német Labdarúgó-szövetség elnöke és Steffi Jones, a szervezőbizottság vezetője köszöntötte a csapatokat a találkozó előtt. A németeket az a Brigit Prinz vezette a pályára csapatkapitányként, aki a torna végén búcsúzik a válogatottól, s 211 fellépésével rekorder a saját hazájában.

A Natonalelf már a 10. percben vezetéshez jutott, miután egy bal oldali beadást Garefrekes a hálóba fejelt. A játékrész közepén Mbabi lépett ki a kanadai védők közül, s ziccerben nem hibázott. A hazaiak a kétgólos vezetés tudatában kényelmesebb játékra váltottak, s ugyan jó néhány helyzetet kidolgoztak, kétszer a felső lécet találták el, újabb gólt azonban már nem tudtak szerezni. Nem úgy, mint a kanadaiak, akik az orrsérülést szenvedett Sinclair szabadrúgásgóljával szépítettek, s izgalmassá tették az utolsó tíz percet. Ám az egyenlítésre már nem volt igazán esélye az észak-amerikaiaknak, így a németek győzelemmel kezdték meg várható nagy menetelésüket a tornán.

Eredmények:
Nigéria–Franciaország 0–1 (Delie)
Németország–Kanada 2–1 (Garefrekes, Mbabi, ill. Sinclair)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.