Nyíregyházi pünkösdölés a Sóstó partján + Képek

A Kárpát-medence gyönyörködtető ízeinek felvonultatásával, népzenével és néptánccal, és a frissen felújított sóstói Parkfürdő birtokba vételével köszöntötte szombaton pünkösdöt Nyíregyháza, a pünkösdi királyválasztás és a lovas erőpróba vasárnapra maradt. A tömegeket vonzó I. Gasztronómia fesztivál egyik attrakciója a lapcsánka volt, ám igen szép sikert seperhettek be a különféle töltött káposzták és sztrapacskák, de nem vallottak szégyent a helyben sülő rétesek, sőt kőttesek sem.

2011. 06. 11. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fürdőavatást sokan várták, ám az időjárás szeszélyes volta miatt szombaton csak kevesek merészkedtek a koktélbár oldalához simuló új medencébe, az óriáscsúszdák gyermekhívogató hűvös vizű vízforgójában pedig, éppen alig, alig csobbant meg egy-egy lurkó. Ha a vízben nem is, a partokon azért csak meg-megjelentek a nyíregyháziak, akiket Kovács Ferenc polgármester, és Podlovics Roland fürdőigazgató mellett Tolvaly Renáta, Varga Viktor és a Bad Boys várt a medencék közé ékelődött szigeten.


Erre az időjárás ellenére talán többen is kíváncsiak lettek volna, ám az 1,2 milliárd forintból megújult-kizöldült Parkfürdő debütálásának igen komoly konkurenciája támadt, a tőszomszédságban elhelyezkedő Krúdy Hotel és a városrész nevét adó Sóstó közötti parkban ugyanis vele egy időben zajlott az Izek, megyék emberek alcímet viselő I. Gasztronómiai Fesztivál. A némi európai támogatás mellett a határon túli és inneni szatmáriak, beregiek és szabolcsiak együttműködésének köszönhetően megszervezett rendezvény nagyon népszerűnek bizonyult: a színes, ételektől illatos sátrak között a nap végig több ezer ember megfordult.


Az árnyas fák alatt Bereg, Szatmár, és Ugocsa több tucat főzőcsapata kínálta finomabbnál finomabb étkeit, így nem volt könnyű dolga Kovács Ferenc polgármesternek, akitől elvárták, hogy mindenütt kóstoljon egy keveset a szakácsmesterek főztjéből és a házigazda nedűjéből. Szálltak az illatok, rotyogtak a jobbnál jobb káposztás paszulyok, gőzölgött a maga nemében páratlan nyírség gombócleves. Megmérkőztek egymással a paradicsomos, berántott és rántás nélküli, füstölt csülkös és kukoricadarával készült, hosszú és rövidleves töltött káposzták aprajai és nagyjai.


Volt beregi kötött tészta-, káposztás gomba-, és almás csirkeleves, valamint pirított tarhonyaleves, és szegényemberek egyszerű, ám ízletes krumplimételeként évszázados történettel bíró cinke, továbbá sztrapacska és a mártásos-levelestésztás harcsagobóc, utóbbi a nyrbátori hagyományőrzők jóvoltából a szabadságharcos fejedelem korát idézve. Sült a rétes, a szilvalekvárral ízes kőttes, ahogyan az a papiak szeretik, és persze, húsokhoz és magában egyaránt felséges lapcsánka.


Vásárosnamény a tájjellegű ízek mellé még a múzeumát is kitelepítette, Nyírvasvári első embere pedig úgy kapcsolta egyik „áruját” a másikkal, hogy a legfinomabb falatok mellet nem volt rest a július 2-én a kétszáz kilométerre eső Kalotaszegben lévő Körösfőre induló – Vasvári Pál emlékét ápoló kerékpártúrát népszerűsíteni a déli harangszóra megkorduló gyomrok gazdáinak. Az emelkedő hangulatról bizonyos mézes és kevésbé mézes pálinkák gondoskodtak: persze, a szatmáriak szilva, a szabolcsiak pedig az alma mellett kardoskodtak. A színpadon – csakúgy, mint az üstök, fazekak és tepsik mellett – valamennyi tájegység táncosai és zenészei felvonultak, messze csengett a borsodiak mennyasszony búcsúztató leánykesergője, utána mindjárt ott délcegkedett a nyíregyháziak legényese, majd a beregiek méltóságteljes lassú csárdása. Késő délután még javában folyt az éjszakába nyúlóra tervezett dínom-dánom, ám aki mégsem fáradt el a szombati mulatságban, vasárnapra sem marad program nélkül.


A délelőtti úrvacsorával egybekötött istentiszteletekről, nagymisékről lelkiekkel eltöltekezve távozó hívek a sóstói skanzenben sok egyéb vidámság mellett Toldi Miklóst idéző „botozással” pünkösdi királyt választhatnak, a lovas játékok kedvelői pedig, a Nemzeti Vágta helyi erőfutamának résztvevőiért szurkolhatnak Sóstóhegyen.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.