„Őket kétszer fizeti az állam”

Csehországban széles körűen visszaélnek azokkal az életjáradékokkal, amelyek a fegyveres erők tagjait illetik meg azután, ha az előírt 15 éves szolgálati idő leteltével civilként dolgoznak tovább – írja a Lidové Noviny című konzervatív prágai napilap keddi összeállításában.

MNO
2011. 06. 14. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság szerint a cseh belügyminisztériumban és a védelmi minisztériumban több száz olyan személy dolgozik magas beosztásban, akik 15 éves szolgálat után levetették az egyenruhát, majd ezután civil alkalmazottként vállaltak munkát a tárcáknál. „Őket kétszer fizeti az állam. Az életjáradék mellett fizetést is kapnak” – mutat rá a lap.

A hatályos szabályok szerint a katonák, rendőrök, tűzoltók, vámosok és börtönőrök jogosultak 15 éves szolgálat után életjáradékra, amely maximálisan az utolsó bruttó bér fele lehet. Az életjáradékot a nyugdíjkorhatárig kapja minden illetékes. Ha a kiszabott nyugdíj alacsonyabb, mint az életjáradék, akkor az állam kiegyenlíti a különbséget. A Lidové Noviny szerint a cseh állam évente 6 milliárd korona – több mint 60 milliárd forint – értékű életjáradékot fizet ki a fegyveres erők civilként tovább dolgozó volt tagjainak. Jelenleg mintegy 17,5 ezer személy jogosult életjáradékra, de közülük 12 ezren a 15 szolgálati év leteltével is tovább dolgoznak.

A védelmi és a belügyi tárcánál újra – immár civilként – alkalmazott személyek fizetése becslések szerint összesen évi 25 millió korona. Hivatalos kimutatás nincs arról, hogy a mundér levetése után hányan vállaltak újra munkát a két tárcánál. A védelmi minisztériumban állítólag mintegy 2000 ilyen személy van.

A belügyminiszter is ebben a cipőben jár

Az újság rámutat: paradox módon Jan Kubice belügyminiszter is közéjük tartozik. Kubice korábban a rendőrségnél dolgozott, majd életjáradékkal civilként dolgozott tovább. Két hónapja nevezték ki belügyminiszternek, így az életjáradék mellé miniszteri fizetést is kap. „Le akartam mondani az életjáradékról, de a törvény ezt nem teszi lehetővé” – mondta a lapnak a belügyminiszter. Helyettese, Jaroslav Hruska ugyancsak életjáradékot és fizetést is kap minden hónapban.

Számos esetben azonban kimutatható a visszaélés, illetve megkérdőjelezhető az illető viselkedésének erkölcsössége – mondta a lapnak David Ondrácka, a csehországi Transparency International vezetője. Több „visszatért” civil számára ugyanis új munkahelyet létesítettek a tárcáknál, olyanokat, amelyek korábban nem is léteztek.

„Minden törvényes”

A Lidové Noviny a legkirívóbb esetnek Gabriel Berzsi számítógépes szakértő ügyét tartja. Berzsi korábban az országos rendőr-főkapitányság számítógépes osztályát vezette, míg 2010-ben munkaviszonyát megszüntette. Tekintettel arra, hogy a korábbi években több százezres jutalmakat kapott állítólag kiváló munkájáért, havi életjáradéka 62 ezer korona lett, ami nagyjából az országos átlagbér háromszorosa. Civilként Berzsi újra a régi munkahelyén kapott alkalmazást, s életjáradéka mellé rendes havi fizetést is. „Erről nem fogok önökkel beszélni. Minden törvényes” – mondta a lapnak Berzsi.

Petr Necas miniszterelnök azt állítja: tud a problémáról, s foglalkozni fog az ügyekkel. „A miniszterekkel már beszéltem. A szolgálati törvények módosításakor ezt is szabályozni akarjuk” – mondta az újságnak a kormányfő.

A tekintélyes újság szerkesztőségi jegyzetében azt a véleményt fogalmazza meg, hogy az életjáradékok rendszere már elavult, lejárt, meg kellene szüntetni azt, s a megtakarított pénzt pedig átvinni a rendes béralapba. „Sok dolgozónál a szolgálati idő lejárta után is nyilvánvaló, hogy munkaképes, vagy vállalkozni tudna” – mutat rá a Lidové Noviny.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.