Önkritikát is gyakorolt Cohn-Bendit

A Der Tagesspiegel beszámol arról, hogy milyen ötletekkel próbálják mozgósítani az európai baloldali pártok apátiába süllyedt választóikat. A Welt am Sonntag ismerteti az RWI elemzését, miszerint gazdasági okokból le kell állítani a megújulóenergia-termelés támogatását.

2011. 06. 26. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Tagesspiegel

Európának szüksége van újra politikai dimenziókra, amelyek ma érdeklik az embereket – fogalmazott egy pódiumbeszélgetésen Daniel Cohn-Bendit. A zöldpolitikus európai népszavazásokra tett javaslatot, az atomenergia békés használatának esetleges felfüggesztéséről, a pénzügyi tranzakciók megadóztatásáról, valamint az európai alkotmányos kérdésekről. Cohn-Bendittel egyetértett Sigmar Gabriel, a német szociáldemokraták vezetője is. Néhány területen Cohn-Bendit önkritikát gyakorolt, mivel szerinte, amikor az EU-tagállamok többségét baloldali pártok irányították, akkor is megszorítások jellemezték a költségvetéseket. „Az emberek számára annak megmagyarázása, hogy Európa nekik biztonságot és jólétet jelent: ez lesz az új vörös–zöld projekt” – érvelt Cohn-Bendit. Az EP-választásokon a pártoknak az országhatárokon átlépve kellene felállítaniuk a jelöltlistáikat, s az uniós polgároknak a vezető politikusaikat közvetlenül kellene megválasztaniuk – javasolta Cohn-Bendit. Sigmar Gabriel megígérte, hogy az SPD az önkormányzati választásokon bevezeti a bevándorlók választójogát, amennyiben újra kormányra kerül.

Welt am Sonntag

A Bundestagnak a megújuló energiaforrásokról szóló törvény (EEG) módosításáról szóló jogszabály módosításának zárótanácskozása előtt a közgazdászok és a kormány környezetgazdálkodási szakemberei azt tanácsolják, hogy a megújuló energiaforrások kiépítését több évre is állítsa le. Az RWI, az egyik legtekintélyesebb német gazdaságkutató intézet munkatársai szerint akkora hiányosságok léteznek a vezetékhálózatban, a tárolókapacitásban és az európai szomszédokkal fenntartott vezetékkapcsolatokban, hogy egyelőre nem tűnik tanácsosnak a megújuló energiaforrások támogatása. Már ma is a teljes támogatási összeg 55 százalékát a napenergia kapja, miközben az előállított megújuló energia csak ötödét fedezi és a teljes áramtermelés alig három százalékát adja. A politikai energiafordulat komoly aggodalmat váltott ki a német gazdaság szereplői körében. Az ezer megkérdezett cégből a válaszadók 51 százaléka úgy vélekedett, hogy a romló ellátásbiztonság és az emelkedő energiaárak következtében csökkenteni kívánja a befektetéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.