Óriási gödörben a cseh kormány

A csehek kilencven százaléka nem szeretné, ha továbbra is a Petr Necas vezette kormány irányítaná az országot – derült ki a Millward Brown ügynökség által készített országos felmérésből, amelynek eredményeit a Lidové Noviny című prágai konzervatív napilap közölte csütörtökön.

MNO
2011. 06. 02. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérés szerint a megkérdezettek egyharmada azt szeretné, ha új kormány alakulna Csehországban a most ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) vezetésével. A CSSD tavaly május végén ugyan megnyerte a képviselőházi választást, de megfelelő koalíciós partner híján nem tudott kormányt alakítani. A szociáldemokraták jelenleg magasan vezetik a pártok népszerűségi listáját, s ha hajlandók lennének koalícióra lépni a most szintén ellenzéki kommunistákkal, akkor akár alkotmányozó, háromötödös többségük is lehetne az alsóházban. A múltjuk miatt a kommunistákkal azonban eddig senki sem kívánt kormányszinten együttműködni.

A csehek egynegyede előre hozott választást szeretne, s abban látja az ország mai problémáinak megoldását. A jelenlegi kormánykoalíciót – Polgári Demokrata Párt (ODS), TOP 09, Közügyek (VV) – a megkérdezettek 16 százaléka támogatja, s látná továbbra is szívesen az ország élén. A Lidové Noviny elemzése szerint a kormány rendkívül nagy elutasítottságának legfőbb okát a kabinet személyi összetételét és a reformokat illető folyamatos koalíciós vitákban kell keresni.

Karel Schwarzenberg, a TOP 09 párt elnöke, külügyminiszter elismerte, hogy a kormány képe a közvélemény körében valóban nem vonzó. „A felesleges személyeskedő viták valóban eltakarják a szerintem eléggé jó eredményeket” – mondta a lapnak Schwarzenberg. Az országos felmérést május végén, egy évvel a 2010-es parlamenti választások után készítették.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.