Óriási harc a FAO elnöki posztjáért

Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) vasárnap megválasztja új főigazgatóját, a későbbi tanácskozásokon pedig a nők létfontosságú szerepét vizsgálják a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben. A FAO szombattól július 2-ig tartja kétévenként szokásos konferenciáját római székházában. Magyarországot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter képviseli az értekezleten.

MNO
2011. 06. 26. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FAO mostani, 37. konferenciáján hat jelölt pályázik a szervezetet 1994 óta vezető, szenegáli Jacques Diouf helyére. Köztük van a volt spanyol külügyminiszter Miguel Ángel Moratinos, Franz Fischler korábbi osztrák mezőgazdasági miniszter, Indroyono Soesilo, az indonéz népjóléti tárca államtitkára, az iráni Mohammad Szaid Núri Naéni, a FAO Tanácsának volt elnöke, a kurd származású Abdul Latif Rasid iraki vizügyi miniszter és Brazíliából José Graziano Da Silva, aki 2006 óta a FAO regionális igazgatója a latin-amerikai és karibi térségben.

A FAO főigazgatói székéért intenzív lobbizás és verseny folyt a jelöltek képviselte földrajzi és gazdasági térségek között. A tisztségviselőt a szervezet 191 tagországa titkos szavazással választja meg az egy ország egy szavazat elv alapján. Diouf főigazgatósága túl hosszúra nyúlt, ezért utódja hároméves és csak egyszer meghosszabbítható mandátumot kap. A konferencián újraválasztják a FAO Tanácsának független elnökét is; más jelölt hiányában a Tanácsot 2009 óta vezető, francia Luc Guyau megerősítése várható. Az új főigazgató és a FAO Tanács független elnöke hétfőn tartja meg székfoglaló beszédét.

A július 2-ig zajló tanácskozáson megvitatják a világ élelmezésének és mezőgazdaságának állapotáról készült jelentést – értesült az MTI a FAO állandó magyar képviseletétől. A konferencia fő témája a nők létfontosságú szerepe a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben. A FAO elemzései azt mutatják, hogy ha sikerül megszüntetni a nemek közötti szakadékot, ez a nők vezette gazdaságokban húsz-harminc százalékkal emelné a mezőgazdasági termelés mértékét.

A FAO-tanácskozás dönt a 2012–2013 közötti munkaprogramról és a költségvetésről is: az OECD-tagországok a hatékonyság növelésével a jelenleg több mint egymillió dolláros költségvetés csökkentését, a fejlődő államok a programok mértékének fenntartását szorgalmazzák. A kompromisszum kialakításában jelentős szerep juthat az EU-tagállamoknak, így a távozó magyar elnökségnek is. A témák között érinthetik a 2007-ben Budapesten létrehozott FAO Közös Szolgáltató Központ további bővítését. A FAO-konferencia résztvevőit július elsején XVI. Benedek pápa fogadja a Vatikánban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.